Igaz vagy hamis?
Szponzorált tartalom

Ha 2000-ig nem küzdjük le a globális felmelegedést, egész országok tűnhetnek el a Föld színéről

A klímaváltozás tagadói szerint a fenti mondat bizonyítja, hogy csupán összeesküvésről van szó. De elhangzott-e valójában?

Ha rákeresünk a fenti idézetre, pontosabban annak angol változatára, az Associated Press (AP) egy cikkéhez fogunk eljutni, amely szerint 1989-ben az ENSZ egyik környezetvédő tisztségviselője azt állította, hogy ha az évezred végéig nem tudja megállítani az emberiség a globális felmelegedést, akkor teljes országok fognak eltűnni a Föld színéről.

Nos, nem,hogy 19 évvel ezelőtt, de még ma sem sikerült gátat szabnunk a klímaváltozásnak, azóta viszont egyetlen ország sem tűnt el a bolygóról, legalábbis nem abban a formában, amit az ENSZ szakembere megjósolt. Akkor viszont mi az igazság az ominózus nyilatkozattal kapcsolatban?

A helyzet érdekes, ugyanis nem egyértelmű igaz/hamis helyzetről van szó. A szóban forgó AP-cikk ugyanis valóban megjelent, amelyben Noel Brown, az ENSZ akkori környezetvédelmi programjának (UNEP) igazgatójaként tette a sarkos kijelentést. A cikk azonban több szempontból is zavart keltett: először is, Brown kijelentését sokan úgy értelmezték, hogy az országok eltűnése az emelkedő tengerszint miatt következik majd be. Ezen nem segített, hogy az AP cikke olyan információkat mosott össze Brown szavaival, amelyek nem pontosak, egészen konkrétan olyan statisztikákat, amelyek 2100-ra, nem pedig 2000-re vonatkoztak.

Legalább ennyire problémás, hogy a cikkben közölt kijelentés nem az ENSZ konszenzusos véleményét tükrözte, az olvasók számára azonban ez nem volt egyértelműen jelezve, amiből könnyű volt azt a következtetést levonni, hogy a világszervezet álláspontjáról van szó.

Tanulságos megnézni, hogy mit írt az AP:

„A parti régiókban áradások lesznek, Banglades hatoda víz alá kerül, ennek következtében a 90 milliós lakosság negyedének el kell majd költöznie. Egyiptomban a művelhető területek ötödét önti el a víz a Nílus deltájában, lehetetlenné téve az élelmiszer-termelést.”

Illetve, hogy ehhez képest mi áll a UNEP, illetve az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA hivatalos jelentésében:

„A tengerszint egy méternyi emelkedése áradásokat okozhat, amely érintheti Banglades 15 százalékát, míg két méternyi emelkedés már a fővárost is elérheti.”

Mint látható, a fenti adatok ebben egyáltalán nem szerepelnek, ennél azonban sokkal nagyobb probléma, hogy a hivatalos dokumentumok egyike sem említi a 2000-es dátumot. Azok a jóslatok tehát, amelyek azzal riogattak, hogy ha 2000-re nem áll meg a felmelegedés, minden alapot nélkülöznek.

A tanulság annyi, hogy még akkor is érdemes résen lenni, ha olyan információhoz jutunk, amely részben a valóságban gyökerezik, így magunk is megtapasztalhatjuk, hogyan torzulhatnak az információk, amelyek aztán széles körben elterjednek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top