Egészség

Ennyi magyart öl meg a légszennyezettség egy év alatt

Mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban – közölte szerdán az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A friss jelentésben azt írják, „jelenleg a légszennyezettség az első számú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve”.

A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve. A finomrészecskék mikroszkopikus porszemek, amelyek általában a fosszilis tüzelőanyagok égésekor keletkeznek.

Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én (Fotó: MTI / Vajda János)

A szakemberek arról számoltak be, hogy a levegő minősége ugyan javulóban van a kontinensen, de nem a kellő ütemben. Rámutattak ennek kapcsán, hogy még nem sikerült elérni sem az EU, sem a WHO célkitűzéseit.

A Magyarországra vonatkozó 2016-os adatok szerint

a légszennyezettség nálunk 13 250 ember idő előtti halálát okozta.

Ez nagyjából egy Törökbálint méretű település teljes lakossága. Az idő előtti halálozás túlnyomó többsége (12 100 eset) a PM2,5 nevű szálló porral hozható összefüggésbe.

A finomrészecske-koncentráció 2017-ben hét tagállamban, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában haladta meg az EU-s határértékeket. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat.

„A légszennyezettség elleni harc egyúttal küzdelem a klímaváltozás és a zajártalom ellen, illetve az egészségesebb életmód érdekében is” – szögezte le az EEA.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top