Egészség

Ezért hal meg minden tizedik ember Magyarországon

A légszennyezésben közrejátszik Magyarország földrajzi helyzete, a közlekedés, de az is, hogy sok helyen mindent eltüzelnek, és emiatt káros anyagok kerülnek a levegőbe.

A halálozások mintegy tíz százalékáért a légszennyezettség felelős Magyarországon – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Szigeti Tamás azt mondta, hogy a szmoghelyzet kialakulásának több feltétele van. Egyrészt kellenek bizonyos földrajzi adottságok, amelyek Magyarországon megvannak, hiszen télen gyakori az úgynevezett hőmérsékleti inverzió. Ennek hatására a melegebb légrétegek alá egy hidegebb légréteg rakódik, ezért megreked a levegő a Kárpát-medencében. Fontos légszennyezési forrás a közlekedés és télen a lakossági fűtés is.

Szerinte nagyon fontos lenne, hogy megfelelő módon fűtsenek az emberek, mert jelentős probléma, hogy sok helyen „mindent eltüzelnek”, így káros anyagok kerülnek a légkörbe, és megnövekszik a szálló por koncentrációja.

Jó minőségű tűzifával kell fűteni, és nem szabad eltüzelni műanyagot, festett fát, nagy mennyiségben újságpapírt. A nagyobb városokban a közlekedés is fontos légszennyező forrás, amely szintén növeli a szálló por koncentrációját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top