nlc.hu
Iskolakezdés

Bontják az gödöllői gimnáziumot, miközben folyik bent a tanítás

Tanítás közben bontják az azbeszttartalmú tetőt egy gödöllői gimnáziumban

A térség fideszes országgyűlési képviselője a jelenléti oktatásra alkalmasnak ítélte az épületet.

Hosszú beszámolót írt Gémesi György, Gödöllő polgármestere a Török Ignác Gimnáziumban uralkodó állapotokról. Ez az az iskola, ahol úgy kezdték meg az idei tanévet, hogy közben energetikai felújítást végeznek az épületen, a diákok így kívül-belül felállványozott intézményben tanulnak. A abszurd és veszélyes helyzetről a 444 készített cikket.

A felállványozott Gödöllői Török Ignác Gimnázium.

Fotó: Facebook /Gémesi György

Mint írták, Gémesi több képet is megosztott, illetve egy videót, amin elmondása szerint az látszik, hogy a munkások azbeszttartalmú palákat rugdosnak le az épületről, miközben a tanulók bent tartózkodtak. A polgármester megjegyzi, Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a helyszíni szemle után jelenléti oktatásra alkalmasnak ítélte az épületet.

Egy érintett szülő a 444-nek azt írta, múlt héten a gyerekeknek egész nap zárt ablakok mellett kellett volna tanulniuk, amitől megfájdult a fejük, így inkább kinyitották. A lyukasórákon pedig csöndben kellett üldögélniük valahol, mert az épületből nem mehettek ki, de mivel a tantermek egy része le volt zárva, a folyosókon is tanítás volt, ott sem zajonghattak.

Gémesi szerint a tanárok, amikor tehetik, „kimenekülnek” az épületből, és a közeli parkban tartják meg a tanórákat. Erről az intézmény egyik pedagógusa, Tarnai Katalin is beszámolt múlt héten a 444-nek.

„Nem ragozom , a helyzet több mint botrány” – összegez a polgármester, akihez számtalan szülői megkeresés érkezett, de mivel az iskolák államosítása óta a fenntartói hatáskör nem az önkormányzaté, sokat nem tudnak tenni. Gémesi felhívta Pintér Sándor titkárságát, de a belügyminiszterrel nem, Maruzsa Zoltán államtitkárral viszont tudott beszélni. Számonkérte rajta, hogy miért nem készült egy a beruházás befejezéséig tartó pontos forgatókönyv a biztonságos és zavartalan oktatás érdekében, és azt is, hogy miként fordulhatott elő, hogy a nyári hónapokban semmilyen érdemi munkát nem végzett a beruházó.

Mint ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég jelentette be, hogy a kormány 18 Celsius-fokban maximalizálta a téli fűtési hőmérsékletet az állami intézményekben, az azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy ez az iskolákra is vonatkozik-e. Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár augusztus végén beszélt arról, tisztában van a kormány azzal, hogy jelentős terheket okoz a megemelt rezsiszámla minden iskolának, de azt ígérte, azt valahogy kompenzálni fogják számukra. Egyúttal jelezte azt is, kizárt, hogy a fűtés költségei miatt távoktatást rendeljenek el az iskolákban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top