nlc.hu
Iskolakezdés

Azbesztes pala bontása a gödöllői iskolában

Azbesztügy a gödöllői iskolában: mindenki egymásra mutogat

Az iskola – a tanulók és a pedagógusok biztonsága érdekében – szeretett volna áttérni az online oktatásra a munkálatok idejére. Négy hétig tartó távolléti tanítást kértek, de azt nem engedélyezték.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárt arról értesítette dr. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét, hogy megvizsgálják, valóban tanítás közben végezték-e az azbesztmentesítést a gimnáziumban. Ha így volt, több száz diák szívhatta be a mérgező anyagot – írja a Blikk.

A héten egy újabb nagy munkálat, a kupola vasszerkezetének cseréje zajlik, ami miatt a szülők nagy része nem engedi, hogy a gyerekeik bemenjenek tanulni. Az energetikai felújítás júniusban kezdődött el intézményben, amelynek 730 tanulója van.

Az iskola – a tanulók és a pedagógusok biztonsága érdekében – szeretett volna áttérni az online oktatásra. Négy hétig tartó távolléti tanítást kértek, de azt nem engedélyezték. Az érintettek – diákok és szülők egyaránt – az építési munkálatok közben zajló oktatás mellett külön veszélyesnek tartották, hogy az azbesztet tartalmazó pala bontásánál is bent tartózkodtak a diákok az iskolában. A tetőn ott jártunkkor is dolgoztak a védőruhába öltözött munkások, egyikük lapunk munkatársának azt mondta, hogy a levett palák kevés azbesztet tartalmaznak, szerinte nem veszélyesek.

A Dunakeszi Tankerületi Központ részéről úgy látják, hogy egy tervezett beruházás nem olyan probléma, ami miatt be kellett volna vezetni az online oktatást. 

Dr. Gémesi György polgármester nonszensznek tartja, hogy a tankerület az önkormányzatra mutogat, hiszen az iskolák államosítása óta már tíz év telt el. A polgármester szerint nem terelni kellene, hanem a problémára vonatkozóan kellene válaszolni. „Számomra kérdés az is, hogy az azbesztmentesítést miért nem hétvégén végezték, amikor nincs tanítás” – vetette fel.

A polgármester által kitett videóval kapcsolatban Vécsey László a gödöllői központú, Pest megyei 6-os számú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője azt gondolja, nem tanítási időben készült. Továbbá azt hangsúlyozta, hogy a gimnázium energetikai felújítása évtizedek óta fennálló méltatlan körülményeket számol fel. Vécsey László egyetért a tankerület álláspontjával, miszerint minden rendben van – írja a lap.

A felállványozott Gödöllői Török Ignác Gimnázium.

Fotó: Facebook /Gémesi György

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top