nlc.hu
Iskolakezdés

10 idézet Vekerdy Tamástól

10 idézet Vekerdy Tamástól, hogy könnyebb legyen az iskolakezdés

A mai nappal kezdetét vette egy újabb tanév, amely nemcsak a gyermekek, hanem a szülők számára is nagy kihívást jelenthet, így hát útravalóul elhoztunk 10 idézetet Dr. Vekerdy Tamástól.

Dr. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus nevét szinte az egész ország ismeri, hiszen írásaival, illetve előadásaival számos szülőt, ezzel együtt gyereket is átsegített egy-egy nehéz, vagy nehezebb időszakokon. Munkásságáért számos díjat kapott, köztük például az 1987-ben elnyert “Oktatásügy kiváló dolgozója” elnevezésű elismerést. Négy évvel ezelőtt mindenkit megrázott az akkor 84 éves pszichológus halála, hiszen sokak számára mondhatni a „fényt jelentette az éjszakában”. Egy korábbi interjú során azt is elárulta, mi az oka annak, hogy világéletében gyerekekkel dolgozott együtt. 

„A felnőttek untatnak, zavarba hoznak, nem tudok velük mit kezdeni, nem veszem komolyan a gondjaikat, magam is infantilis vagyok, ilyen vénséges vénen is. A gyerek bejön, és azonnal érzek valamit, vagy érezni vélek. És szerintem senki ne foglalkozzon olyasmivel, ami untatja” –

mesélte lapunknak. 

Vekerdy műveiben számos olyan témát boncolgatott, amely a szülők körében elsőre talán tabunak tűnhet. Megoldást kínált azokra a konfliktusokra, amelyek a szülők és gyerekek közt zajlott, vigaszt nyújtott a dackorszakban és megerősített minket arról, hogy bizony, egy tinédzser életében az abnormális dolgok minden további nélkül lehetnek normálisak. Számos hasznos tippet osztott meg az iskolakezdéssel kapcsolatban, illetve bevezetett minket az “alternatív” iskolák rejtelmeibe is. 

Egy kislány az édesanyja kezét fogja az iskola első napján

Egy kislány az édesanyja kezét fogja az iskola első napján (Fotó: Getty Images)

Határozott véleménye volt az oktatási rendszerről is, amelyet sokszor nem is rejtett véka alá. Véleménye szerint a mai értelemben vett iskola meg is betegíthet, hiszen nemcsak a gyerekekre, de a szülőkre és a tanárokra is káros hatással van. A magyar oktatásról pedig úgy nyilatkozott, hogy már az első világháború óta egyre rosszabb. 

A mai nappal hivatalosan is kezdetét vette a tanév

A mai nap nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is hatalmas változást hoz az életébe, hiszen hivatalosan is kezdetét vette a 2023/2024-es tanév. Újabb megpróbáltatások sorozata veszi kezdetét, amelyet a szülőnek, illetve a gyermeknek együtt kell átvészelnie, útravalóul pedig mi mást adhatnánk nekik, mint Vekerdy Tamás bölcsességeit a nagy napra.

Megnézem
Összes kép (10)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top