nlc.hu
Iskolakezdés

Ilyen szerződést íratnának alá a tanárokkal a státusztörvény szerint.

Kiderült, milyen szerződést kapnak a pedagógusok a státusztörvény szerint

Köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá alakul a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ha aláírnak.

Hangzatos lózungokkal kezdődik a fideszes többség által a Parlamenten keresztülvert státusztörvény értelmében megfogalmazott szerződés, amit szeptember 15-ig kapnak kézhez a pedagógusok.

Gyermekeink érdeke mindenek felett áll, ezért kiemelt ügy, hogy a gyermekeket nevelők, oktatók társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülése is javuljon és fejlődhessen 

írja a hvg birtokába került szerződés. A lapnak egy nyugdíj előtt álló, rangos állami kitüntetéssel is elismert mutatta meg saját példányát. Az okiratban benne voltak a rá vonatkozó,jövő év elejétől érvényes feltételek is.

Nincs tanár, nincs jövő feliratú transzparens egy diák kezében a diáktüntetésen

Fotó: Facebook/Egységes Diákfront)

A közalkalmazotti jogviszonyból köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt varázsoló szerződésben a következők szerepelnek:

·         Várható munkaköre: tanár

·         Várható heti munkaideje: heti 40 óra

·         Várható besorolása: Pedagógus II.

·         Várható havi illetménye: 493 800 Ft.

A nyugdíjazás előtt álló tanár eddig havonta nettó 312 000 forintot keresett, január elsejétől 18 000 forinttal lesz több az alapfizetése – írja az rtl.

Pótlékokkal együtt tehát párezer forinttal keres majd többet, mint korábban, ami csalódottá tette. Nem fog ugyanis érdemben többet keresni, mint kezdő kollégái. Az is felháborító, hogy a béremelést pótlékban adják oda, hiszen azt bármikor visszavonhatja a tankerület. Kizárólag amiatt ír alá, mert hamarosan amúgy is nyugdíjba megy.

A szerződésben szereplő tájékoztatás szerint amennyiben egy pedagógus nem fogadja el a rögzített feltételeket, akkor erről szeptember 15 és szeptember 29. között nyilatkozhat véglegesen, írásban. A szerződés ezután részletesen taglalja „a pedagógusok új életpályájáról” szóló 2023. évi LII. törvény azon rendelkezéseit, amelyek 2024. január 1-jétől lépnek hatályba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top