nlc.hu
Iskolakezdés
Nem a nehéz iskolatáska okozza a gerincferdülést

Tévhit, hogy a nehéz iskolatáska okozza a gerincferdülést

Magyarországon több tízezer gyermeket érint.

A gerincferdülés a gerinc rendellenes oldalirányú elhajlása, ami általában veleszületett elváltozás, de kialakulhat másodlagosan, trauma következtében is. “A hazai lakosság 2-4 százalékát érinti, tehát akár népbetegségnek is tekinthető, egy 300 fős iskolában 6-12 gyermeknél biztosan fennáll a probléma” – mondta el az InfoRádióban Cs. Frank László.

A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet ortopédiai osztályának osztályvezető főorvosa arról is beszélt, hogy jelenleg az intenzív kutatások ellenére sem ismert a betegség háttere. 

A legvalószínűbb, hogy genetikai eredetű, és nem a rossz tartás, a féloldalas sportok vagy éppen a nehéz iskolatáska okozzák.

A szakorvos kiemelte, a diagnosztikában a legnagyobb problémát az okozza, hogy a gerincferdülés nem okoz fájdalmat, a gyermek nem panaszkodik, így a szülő sem veszi észre sokáig a problémát, miközben nagyon fontos a korai felismerés.

A tartáshiba nem betegség, de tartós fennállása esetén – a gerinc egyenetlen terhelése következtében – sokféle betegség kialakulásához vezethet. Rendszeres tornával, sporttal azonban az izomzat megerősödhet és a tartás normalizálódhat. A hajlam a gerincferdülésre öröklődhet, ezért ha a családban már előfordult valamelyik formája, fokozottabban kell figyelni a gyerekekre, rutinszerűen ellenőrizni kell őket, és szükség esetén specialistához, gyermekortopédus szakorvoshoz kell fordulni.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top