Izzadásgátlás

Betegség és egészség jele is lehet az izzadás

A verejtékezés a szervezet természetes folyamata, amelynek számos kiváltó oka lehet. Egyénenként eltérő, hogy ki mennyit izzad, mint ahogy a nők és a férfiak verejtékmirigyei sem egyformán aktívak. Az izzadás hátterében csak akkor kell valamiféle betegségre gyanakodnunk, ha saját magunkhoz képest hirtelen megnő szervezetünk verejtékkiválasztása.

Egy átlagos ember naponta 0,5-1 liternyi folyadékot párologtat el verejték formájában a bőre felszínén. Ez nagy melegben akár 3-5 literre is rúghat, és természetesen akkor is megnőhet ilyen mértékben az izzadás, ha megerőltető fizikai munkát végzünk vagy intenzíven sportolunk. A test így igyekszik fenntartani állandó, 37 Celsius-fok körüli belső hőmérsékletét. Normális jelenség az is, ha kávézás, dohányzás, alkoholfogyasztás miatt izzadunk, de fűszeres ételek is kiválthatják a verejtékezést, mint ahogy a hirtelen érzelmi nyomás, stressz is. Az ilyen, pszichés alapú verejtékezés elsősorban a tenyéren, talpon és a hónaljban jelentkezik, és hidegebb a megszokottnál, mivel más típusú verejtékmirigyek választják ki, mint a meleg hatására beinduló izzadságcseppeket. Többet izzadnak a szokottnál a várandós kismamák és a menopauza időszakában lévő nők, és egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet fokozott verejtékezés. Főként az antidepresszánsok és a cink alapú gyógyszerek hatnak így a szervezet működésére.

 

Betegség és egészség jele is lehet az izzadás

Rejtett problémára, betegségre akkor kell gyanakodnunk az izzadás hátterében, ha látszólag ok nélkül kezd rólunk folyni a víz, és a fenti körülmények egyike sem áll fent. Ha éjszakai fokozott izzadást tapasztalunk, vagy ha a testünk felületén aszimmetrikusan jelentkezik a verejtékezés, akkor feltétlenül konzultálni kell orvossal. Aki bármely szituációban, hidegben és melegben egyaránt, testi megerőltetés és egyéb kiváltó ok miatt is izzad, az valószínűleg hiperhidrózisban szenved. Ezt előidézheti a pajzsmirigy túlzott működése, de cukorbetegséget, érrendszeri betegségeket, szívgyengeséget is jelezhet a túl sok verejtékezés. Lelki betegségek, pánikbetegség, depresszió kísérő tüneteként is gyakran előfordul az intenzív verejtékezés, de fertőzések és a velük járó láz is kiválthatják. Ilyen helyzetekben mielőbb forduljunk orvoshoz, és valódi ok feltárását mindig bízzuk szakemberre. A hiperhidrózis kellemetlen velejáróit, a rossz izzadságszagot és a verejtékfoltokat a ruhákon különféle szerekkel, kozmetikumokkal, izzadásgátló készítményekkel magunk is mérsékelhetjük, de a betegséget magát a megfelelő terápiával kell kikúrálni.

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top