Aktuális

Alacsonyabb kezdőnyugdíjra kell készülni?

Az MSZP szerint a kormány a svéd nyugdíjmodell bevezetését készíti elő, amelynek magyarországi alkalmazása jelenleg az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna.
Alacsonyabb kezdőnyugdíjra kell készülni?
Tagcsere a Nemzeti Banknál

Kiss Péter, a szocialisták társadalompolitikai kabinetvezetője kedden sajtótájékoztatón kifejtette: a kormány decemberben határozatot hozott arról, hogy a nyugdíjakat csak az erre a célra befizetett járulékokból fedezik, az Országgyűlés pedig hétfőn egy módosító indítvány elfogadásával meghozta a társadalombiztosítási egyéni számlák bevezetéséhez szükséges döntést. Mint mondta: ezzel a svéd nyugdíjmodell bevezetésének két legfontosabb feltételét megteremtették.

Az MSZP-s képviselő kijelentette: a névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó svéd modell alkalmazása jelenleg az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna, és veszélybe sodorná az időskori biztonságot. Hozzátette: a nyugdíjkassza 550–600 milliárdos hiányát egy-két évig kompenzálhatják a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetésekből, ezután azonban az ellátások nagy mértékben csökkenni fognak a svéd modell bevezetése esetén.

Alacsonyabb kezdőnyugdíjra kell készülni?A svéd nyugdíjmodell hátrányaként említette Kiss Péter, hogy az a jelenleginél lényegesen alacsonyabb kezdőnyugdíjakat biztosít, és azt is, hogy mivel a befizetett járulékok mértéke nem garantálható, az ellátás biztonsága veszélybe kerül. Beszélt arról is, hogy a névleges egyéni számlás rendszerben nincs özvegyi nyugdíj, a nyugdíjba vonulást megelőzően bekövetkező halál esetén a befizetett járulék elveszik, a nyugdíjak pedig adókötelesek.

A svéd modell a társadalom tehetős egyharmadának kedvez, csak 70 éves kor felett biztosít alapnyugdíjat, nem veszi figyelembe a társadalmi szolidaritást, és a leginkább rászorulókról lemond – összegzett.

Kiss Péter úgy értékelte, hogy a svéd nyugdíjmodell bevezetését azokban az országokban érdemes megfontolni, ahol magas a foglalkoztatás, az aktív korúak nagy többsége dolgozik és járulékot fizet, fiatal a társadalom és a többlete van a nyugdíjkasszának. Magyarországon azonban e feltételek egyike sem adott – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva szólt arról is: az MSZP változatlanul bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság alkotmánysértőnek találja a magán-nyugdíjpénztári tagok megfosztását állami nyugdíjjogosultságuktól. Ha azonban ez nem történne meg, az MSZP, amint lehetősége lesz, visszaadja azt számukra – erősítette meg. Kitért arra is, hogy a szocialisták továbbra is a többpilléres nyugdíjrendszert tartják megfelelőnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top