Aktuális

Mikor jutnak a pénzükhöz, akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe?

Nagy csend van a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. Hogy áll most a helyzet, nyaralni vajon el tudunk majd menni a reálhozamomból?
Mikor utalják a reálhozamot?
Újra lehet devizahitelt igényelni?

Eget verő változások nem történtek azóta, hogy legutóbb szóba került a téma. Pontosabban, ami változás volt, az csak még jobban felcsigázta a pénzt várókat, hiszen a pénztárak egy része kiküldött olyan értesítőket, melyekben már szerepel a várható reálhozam. Vagyis az a pénzösszeg, amely az eddig magánnyugdíj-megtakarításuk hozama, pontosabban a magán-nyugdíjpénztári számlaegyenlegben kimutatott hozamnak az infláció feletti része. Ezekről azt kell tudni, hogy még nem lehetnek végleges összegek, hiszen azok csak a május 31-i vagyon alapján lesznek pontosan kiszámolhatók. Az is igaz viszont, hogy legfeljebb néhány százalékos változásra lehet számítani. Természetesen akkor járnak jól az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok, ha a következő másfél hónapban emelkednek világszerte a részvény- és a kötvényárfolyamok, de még egy elsöprő felívelés is csak szerény mértékben tudja megemelni a kifizetendő reálhozamot.

Nyár végére talán…

A legfőbb kérdés persze továbbra is az időzítés, a pénztári működés bonyolult mechanizmusát ismerő szakmabelieken kívül kevesen értik, hogy miért is tart pár napnál tovább a hozamszámolás, majd kifizetés. Pedig valóban nem egyszerű a különböző időpontokban belépett összes tagra külön-külön meghatározni a hozam infláció feletti részét, ráadásul az állam úgy határozott, hogy a számolgatás idejére a pénzt szeretné magánál tartani. A kasszák szerint még mindig vannak olyan kérdések, melyeket nem szabályoztak egyértelműen, az viszont biztos, hogy május 31-én vége a pénz gyarapodásának, aznap értékelődik fel a kasszák vagyona. A következő napokban a teljes pénztári vagyon átkerül az államhoz, majd miután kiszámolták, hogy mekkora a reálhozam, az annak kifizetéséhez szükséges összeget utalják vissza a pénztáraknak július közepén.

Mikor utalják a reálhozamot?

Hamarosan várható egy kormányrendelet a kifizetések szabályozásáról, sajtóhírek szerint augusztus vége a lehet a legvégső időpont, de kedvező esetben már július végén – augusztus elején megkaphatják pénzüket az arra jogosultak. S végül még egy megjegyzés, magához a kérdéshez. Sok szakértő bízik abban, hogy a kifizetett reálhozamot a jogosultak nem költik el, hanem befektetik. Szerintem ez hiú ábránd. Sokaknak ez pár tízezres összeg, s pont jókor jön ahhoz, hogy megvegyenek valamit, amit régóta akartak. Bizonyára több tízezren lesznek, akik nem élik fel a visszakapott pénzt, de a nagy többség valószínűleg már ma tudja, hogy mire költi, ha megérkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top