Aktuális

Pénztárcabarát nyaralás spóroló turistáknak – Dél-Európa

Sorozatunk következő részében a dél-európai országokba látogatóknak adunk tippeket, hogy hol, mit és hogyan érdemes keresgélni, ha szállásra, esetleg egy kiadós vacsorára lenne szükségünk.

Általános árszínvonal tekintetében a dél-európai országok olcsóbbnak számítanak, mint a nyugatiak, és legfőképp az északiak. Ebből logikus a következtetés, hogy nyaralásunk is kevesebb pénzből kijön. Ez persze nagy általánosságban igaz, de ha nem figyelünk oda, könnyen beleszaladhatunk nem kicsi meglepetésekbe is.

Pénztárcabarát nyaralás spóroló turistáknak – Dél-Európa

Spórolós nyaralás – Irány Észak!

Minden téren megbízhatatlan olaszok

Pénztárcabarát nyaralás spóroló turistáknak – Dél-EurópaOlaszországban például kifejezetten drágák a szállodák, csúcsidőszakon kívül gyakran komoly gondba ütközik a 20 euró/fő/éjszaka szint alatt hotelt kitúrni. Miközben az igen drága város hírében álló Londonban soha nem okoz problémát 50 angol font alatt 3 fő elhelyezésére alkalmas szállodai szobát találni, legutóbb sem Pisában, sem délen, Pugliában nem jött össze – pedig márciusról, illetve novemberről volt szó. Az olasz tengerparton tavasztól őszig nem is igazán érdemes szállodákkal bajlódni, sokkal jobb ár-érték arányúak a kempingek, üdülőtelepek.

Persze nem feltétlenül sátorozásról van szó, a kempingek területének nagyobb része ma már bungalókkal, illetve úgynevezett mobilhome-okkal van feltöltve. Utóbbiak alapvetően rögzített lakókocsik, de a viszonylag kis helyen megpróbálják a legtöbb kényelmi szolgáltatást beléjük zsúfolni. Egy-egy telepen belül is rengeteg kategóriában állnak rendelkezésre, a kétfős lyukaktól a 8 főt elszállásoló, légkondival, tévével, konyhával, 2 fürdővel felszerelt top kategóriáig. A kempingek felszereltsége sokat javult az elmúlt években, a jobbaknál az úszómedence is alapfelszereltség, csakúgy, mint a wifi. Olyan, mint máshol egy apartmanház-komplexum, csak az olaszok szeretnek mobilházakban lakni.

Egy pohár sör = egy pizza

Olaszországban az autóbérlés is nyugati, nem déli árszínvonalú, a vasúti közlekedés pedig igen megbízhatatlan. A kimaradó, késő vonatok mindennaposak, nagyon figyeljünk arra, hogy például a reptérre igen korán induljunk el. Ez az autós utakra is vonatkozik, még a sztrádákon is gyakoriak a dugók a nagyobb városok közelében. Olcsón vásárolni itt is a hipermarketekben lehet, de a trattoriákban, ristorantékban sem kell nagy pénzeket otthagyni egy-egy kiadós vacsoráért. Sok ital fogyasztása persze megnöveli a számlát, egy korsó sör vagy két kis kóla közel annyiba kerülhet, mint egy pizza. Olaszországgal kapcsolatban az is igen fontos, hogy az augusztus kiemelt csúcsszezon, mert a helyiek ilyenkor mennek nyaralni. Az árak pedig még a júliusihoz képest is duplázódhatnak, ezt a hónapot mindenképp érdemes kerülni.

Drága a spanyol reggeli

Pénztárcabarát nyaralás spóroló turistáknak – Dél-EurópaA spanyol szállodák olcsóbbak, mint az olaszok, a tengerpartokon főleg az apartmankomplexumok jellemzőek. Ezek idényen kívül nevetséges összegekért foglalhatók, a szeptember–október, amikor még meleg a tenger és jó, de nem forró az idő, kitűnő időszak a tengerparti pihenéshez. (Fürödni egész évben lehet, február végén barátaimmal lubickoltunk a Costa del Solon a 15 fokos vízben, igaz, követőnk nem akadt.) Szállodai szoba esetében egyértelmű, hogy nincs konyha, de apartmanhoteleknél általában van, ezt érdemes külön figyelni. A szállodákban és apartmanházakban gyakran elég borsos a reggeli ára, ami viszont könnyen kikerülhető, ha a környéken étkezünk, vagy magunknak vásárolunk.

Az éttermek alapvetően olcsóak még az üdülőhelyeken is, főleg mióta kitört a válság és kevesebb lett a turista. Spanyolországban egyébként – ellentétben Olaszországgal – jelen vannak az olyan fapados szállodaláncok, mint az Etap és a Formule1, sőt a brit árbajnoknak, a Travelodge-nak is van néhány hotelje Madridban és Barcelonában – igaz, a központtól távolabb.

Portugáliában megéri autót bérelni

Portugália még Spanyolországnál is olcsóbb, de nem mindenhol. Érdekes módon a turisták által ritkábban látogatott helyek néha drágábbak, mert ezeken kevés a szálláshely. Lisszabonban ugyanakkor nagy a verseny, lehet válogatni az olcsó ajánlatokból. A portugál fővárosban a hostelek is kiemelkedő ár/érték arányúak: olcsók, s rendszerint a minőségi toplisták élén állnak.

Portugália listavezető az autóbérlés olcsóságát tekintve is: a 20 euró/nap ajánlat egyáltalán nem számít kirívónak egy kisebb autóra, ha legalább egy hétre kérjük a kocsit. Európa délnyugati csücskében az étkezés is magyar árszínvonalon van sok helyen. Dél-Európában általánosságban jellemző ugyanakkor, hogy a vásárlásnál mindig érdemes figyelni a vasárnapi zárva tartásokra. Még a hipermarketek sem nyitnak ki a hét utolsó napján, illetve csak egy-egy közülük, forgóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top