Aktuális

Még negyven év házimunka vár ránk

Te is folyamatosan hadakozol a pasiddal, hogy legalább a saját ruháit tegye el, vagy néha pakoljon ki a mosogatóból? Bármennyire is igazságtalan, negyven évig nem várható jelentős változás.
Még negyven év házimunka vár ránk

Olvass tovább!

Osszuk el igazságosan a házimunkát!

A férfiak előreláthatólag 2050-ig nem fognak egyenlő részben osztozni a nőkkel a házimunkában – egy friss kutatás, amelyet az Oxford University szakemberei készítettek, legalábbis ezt állítja.

A gyerekekkel kapcsolatos teendők és a házimunka nagy része is az anyák feladata marad az elkövetkező négy évtizedben, leginkább azért, mert a hagyományos ház körüli teendők, mint a főzés és a takarítás, még mindig női munkának számítanak. A különbség a nők és a férfiak házimunkára szánt ideje között egyre jobban csökkent az utóbbi negyven évben. Ha a tendencia így folytatódik, további négy évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy a nemek közötti különbségek e tekintetben eltűnjenek.

Az Oxford’s Centre akadémikusai 348 ezer naplóbejegyzést elemeztek, amelyben 20 és 59 év közötti férfiak és nők írták fel, mennyi időt töltöttek házimunkával és gyerekgondozással naponta. A felmérést 16 országban végezték el többek között az Egyesült Királyságban, Norvégiában, Dániában, az USA-ban, Ausztráliában és Franciaországban.

Még negyven év házimunka vár ránkAz eredményekből a szakemberek arra következtettek, hogy a társadalmak a házimunka és a gyermekgondozási feladatmegosztás tekintetében egy 70-80 éves folyamat közepén tartanak éppen. Az északi országokban egyébként jobban megosztják egymást közt a feladatokat a párok. Az Egyesült Királyságban a nők naponta átlagosan négy óra negyven percet töltenek házimunkával és a gyerekekkel kapcsolatos teendőkkel, a férfiak ezzel szemben két óra 28 percet. Ez egyértelmű fejlődés a 60-as évekhez képest, amikor a brit nők hat órát töltöttek házimunkával, és ehhez a férfiak még összesen 90 percet tettek hozzá.

Néhány országban egyébként lassulni látszik a kiegyenlítődés folyamata, állapították meg a felmérést végző kutatók. A szakemberek szerint továbbra is vannak tipikusan női feladatok, mint a főzés, takarítás és a gyerekekre vigyázás, míg a férfiak még mindig inkább a maszkulin munkákban dominálnak, mint a barkácsolás, az autó karbantartása és egyéb ház körüli teendők. A kulturális attitűdök kialakulásában az iskolai nevelés is jelentős szerepet játszik.

A kutatás azt is megállapította, hogy az egyes nemzetek szociálpolitikája is hatással van a házimunka-megosztás alakulására. Az északi országokban azért nagyobb az egyenlőség a nők és a férfiak feladatvállalása között, mert itt például azonos mértékű az apasági és az anyasági szabadság és több állami gyermekgondozási szolgáltatást lehet igénybe venni. Ezek az országok a nőket teljes értékű munkaerőnek tekintik, nem elsősorban anyának és háziasszonynak – mondják a vizsgálatban résztvevő szakemberek.

Forrás: Sociology

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top