Aktuális

5 ok, amiért nem facebookozhatsz a munkahelyeden

Szíved szerint egész nap nyitva hagynád Facebookot és az egyéb közösségi oldalakat a gépeden? Nem érted, hogy miért tiltották le őket a munkahelyeden? – Összeszedtünk rá 5 nyomós okot.
 
 Mert az idő pénz

1. Nem a közösségi oldalak a munkáltató ellenségei, de…

A felmerülő gondokat nem az olyan közösségi oldalak okozzák, mint a Facebook, a Twitter vagy a MySpace. Önmagukban ezekkel nem lenne baj, viszont a gondok ott kezdődnek, amikor a felhasználók mindenféle linkeket osztanak meg a közösségi oldalakon, és mi pedig nem tudnunk ellenállni a kísértésnek, hogy ráklikkeljünk. A munkaadók csak úgy tudják megakadályozni ezeket a kockázatos kattintásokat, hogy magát az oldalt, ahol a linkek találhatók, letiltják.

2. Malware-veszély

5 ok, amiért nem facebookozhatsz a munkahelyedenAmikor olyan üzenet érkezik a Facebook-postafiókodba, hogy „olyan szép vagy az új videónkon”, akkor tényleg azt hiszed, hogy valaki felrakott egy videót rólad, az engedélyed nélkül? Nos, nem.

Ehelyett egy Koobface nevű rosszindulatú szoftverrel találkoztál. Ilyenkor az a kérdés, hogy csupán hiúak leszünk, vagy ostobák is. Klikkelünk, vagy nem? És ha klikkelünk, és hirtelen kiírja, hogy „nem elég friss a flash playered”, akkor rányomsz arra, hogy „oké, updateljünk, és run”. Mert ha igen, akkor beépül a gépedbe a Koobface, csupán azért, mert meg akartál nézni valamit, és hirtelen rányomtál arra, hogy „run”. Ez pedig tilos. Külső exe fájlokat sose futtassuk.

3. Spórolás

Az elsődleges ok, amiért nem facebookozhatunk a munkahelyünkön, az, hogy a vállalatok igyekeznek spórolni. A helpdesk ugyanis pénzbe kerül és a vállalatok nem szívesen fizetnek azért, hogy kijavítsák azokat a bakikat, amiket akkor okozunk, amikor ész nélkül rákattintunk mindenre. Hiszen ezek a dolgok még csak nem is a munkával kapcsolatosak, és az IT-seket sem azért fizeti a vállalat, hogy egész nap közösségi oldalakat megtámadó vírusokat irtson.

5 ok, amiért nem facebookozhatsz a munkahelyeden4. Nincs idő a folyamatos problémamegoldásra

Az IT-sek többnyire túl kevesen vannak ahhoz, hogy elég idejük legyen arra, hogy egyes emberek állandó vírusproblémáit oldják meg. Nem valószínű, hogy bármilyen cég hajlandó lesz a jövőben arra, hogy értékes munkaórákat áldozzon a közösségi oldalak által okozott károkra. Előbb-vagy utóbb minden vállalat le fogja tiltani a közösségi oldalakat, és a munkaórákat majd inkább arra használják fel, hogy megtanítsák a munkatársaknak, hogy mire nem szabad klikkelni egyébként.

Ezen kívül még azt tehetnék meg, hogy egyáltalán nem segítenek, ha vírusos lett a gépünk, és addig nem is engednek fel a munkahelyi hálózatra, amíg magunktól meg nem oldottuk a problémát. Ugye ezt nem akarjuk?

5. Te magad

Összefoglalva a ránk nézve fájdalmas döntés részelemeit, a munkaadó egész egyszerűen azért nem engedélyezi a közösségi oldalak használatát, mert ha nem lenne mondjuk Facebook, akkor egyáltalán nem kéne olyan dolgokkal foglalkozni, hogy akkor most miért koobface-es a gép, vagy miért vírusos, ugyanis nem lenne az. Ezek a rosszindulatú szoftverek nem véletlenül kerülnek a gépeinkre. Mi kattintunk rájuk, és ilyenkor fel kell hívnunk a helpdesket, és az ő munkájuk által a vállalat pénzét és idejét feleslegesen pocsékoljuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top