nlc.hu
Kert

Tovább emelkednek az ingatlanárak: luxuscikké váltak a nyaralók

Ház a tó partján: luxuscikké váltak a nyaralók

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak egy nyaralót.

„A koronavírus-járvány utóhatásai, a felgyorsuló infláció, az emelkedő kamatok, az Ukrajnában zajló háború miatt kedvezőtlenebbé váltak a gazdasági kilátások, így a nyaralóvásárlást fontolgatók egy része egy időre lemondott erről. Azt látjuk, hogy a nyaralók iránti kereslet fordított irányban mozog a lakáshitelkamatok alakulásával. Utóbbiak fokozatos növekedésével párhuzamosan idén egyre kevesebben érdeklődtek a nyaralóövezetekben fekvő ingatlanok iránt tavalyhoz képest” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

nyaraló, tó

Nyaraló a tó partján (Fotó: Getty Images)

Az új kimutatások szerint Somogy, Veszprém és Zala megye Balaton-parti településein éves összevetésben 39-51 százalékkal csökkent a kereslet 2022 első negyedévében. A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban és Velencén 37 és 28 százalékos volt a visszaesés. A Tisza-tónál lévő nyaralóövezetben pedig 9-58 százalékos csökkenés látható ebben az évben.

Emelkednek a balatoni árak, de nem csak a drágulás miatt

Siófokon például egy év alatt 47 százalékkal 1 millió forint fölé kerültek az átlagos négyzetméterárak. A déli parton Szántód, Zamárdi, Balatonföldvár és Balatonszemes azok a települések, ahol az átlagos négyzetméterárak szintén meghaladják a milliós lélektani határt. A déli part legolcsóbb települése Balatonkeresztúr 587 ezer forintos négyzetméterenkénti átlaggal. Az északi part milliós toplistájába tartozik

  • Alsóörs,
  • Balatonakarattya,
  • Balatonfüred az átlagos négyzetméterárak alapján, illetve az egész Balaton legdrágább települése Tihany. Itt négyzetméterenként átlagosan 1,8 millió forintot kell fizetni egy eladó lakásért, házért vagy nyaralóért. A legolcsóbb északi parti település Szigliget 524 ezer forintos átlagárral.

„A Balaton-parti települések összes eladó lakóingatlanát figyelembe véve a déli parton 47 százalékos az északi parton pedig 20 százalékos volt az áremelkedés éves szinten, de ez nem csak a drágulásnak köszönhető. Magasabb árakat okoz az is, hogy a Balaton partján tavalyhoz képest jóval több új építésű ingatlan szerepel a kínálatban. Mivel az új ingatlanok 30-40 százalékkal drágábbak a használtakhoz képest, így ezek még feljebb húzzák az átlagot” – tette hozzá az ingatlan.com szakértője. 

A Tisza-tónál is nőttek az árak

A kínálati piacon idén kialakult 269 ezer forintos négyzetméterár 56 százalékkal haladja meg a tavalyit, míg 2019-hez képest duplázást jelent. A kérdéses települések közül Abádszalókon például négyzetméterenként 231 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat a tulajdonosok, 27 százalékkal magasabb áron, mint egy évvel korábban. 

Bár a kereslet a Velencei-tónál is visszafogottabbá vált, ez a folyamat az árakon nem hagyott nyomot. Gárdonyban 798 ezer forintért, Velencén pedig 731 ezer forintért kínálták idén eladásra a lakó- és nyaralóingatlanok négyzetméterét. Előbbi településen az éves áremelkedés 23 százalékos, utóbbin 26 százalékos volt, a 2019-es szintekhez viszonyítva pedig 111 és 75 százalékkal nőttek az árak.

Az Ingatlan.com egy korábbi felméréséből az is kiderült, hogy a koronavírus megjelenése óta tovább tart az a tendencia, hogy a fővárosi lakók agglomerációba költöznek, azaz sokan a városi lakásukból kerttel, udvarral rendelkező házba költöztek, amelyek kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top