nlc.hu
Kert

Részletek a városligeti halpusztulásról

Városligeti halpusztulás: Nem a Széchenyi fürdő a hibás

Az előzetes laborvizsgálatok eredménye szerint nem a Széchenyi fürdő vize okozta a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulást.

Minden segítséget megad a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás kivizsgálásához a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. – közölte a társaság, hozzátéve, hogy az előzetes laborvizsgálatok eredménye szerint ők nem hibáztak.

Mint közleményükben írják, április 6-án, szerdán 10 óra 50 perckor szereztek tudomást a Városliget Zrt.-től a Városligeti-tónál történt “sajnálatos eseményről” és haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet.

A gyógyfürdőt üzemeltető társaság állítja, nálunk nem történt mulasztás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A gyógyfürdőt üzemeltető társaság állítja, nálunk nem történt mulasztás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Közölték: az ügy szempontjából releváns időszakban a fürdőben nem történt üzemzavar. Hangsúlyozták, hogy a fürdőt a vonatkozó jogszabályok és belső utasítások szerint üzemeltették.
    
A kommunális szennyvizet külön bekötésen keresztül vezetik közvetlenül a közcsatorna-hálózatba, míg a Városligeti-tó felé a használt medencevizet vezetik el “a megszokott gyakorlat szerint” – ismertették, kiemelve: a rendszer biztosítja, hogy a használt medencevíz soha ne keveredjen a kommunális szennyvízzel.

Arra is kitértek, hogy külső, akkreditált laboratórium mintát vett a hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedélyben meghatározott komponensekre. Ezenkívül a BGYH saját akkreditált laboratóriuma is bekapcsolódott a vizsgálatba és több ponton – a kibocsátási helynél lévő kormányzóaknából, a Városligeti-tó befolyónál és a Robinson étteremnél mintát vett.
    
Közölték, hogy a külső, akkreditált labor előzetes vizsgálati eredményei szerint a hatóság által megállapított határérték felletti kibocsátás nem történt, szennyezett víz Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által nem került a tóba. Jelezték, hogy a saját laboratóriumuk előzetes eredményei és a bakteriológiai vizsgálatok is ezt támasztják alá. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top