nlc.hu
Szabadidő

4 tonnányi hal pusztult el a Velencei-tóban

4 tonnánál is több hal pusztulhatott el a Velencei-tóban

A szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiányban kezdtek pusztulni a halak.

A Magyar Országos Horgász Szövetség közleménye nyomán írta meg a Telex, hogy június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén és az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette. Akkor úgy tűnt, sikerül úrrá lenni a helyzeten, ám augusztus 13-án azonban újabb halpusztulás kezdődött a vízterülete. A jó hír, hogy hétfő óta nem észlelhető újabb elhullás.

hal, halpusztulás, velencei-tó

A képünk csak illusztráció (Fotó: Pexels)

Túl nagy volt a hőség

A szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiányban kezdtek pusztulni a halak. Mindemellett azt is írták, hogy lokális  ammónia-felszabadulás is történhetett, és emiatt vasárnap délután és hétfő délelőtt között további halpusztulások voltak észlelhetők a tó egyes részein, különösen a Sukoró-Velence térségében lévő evezőspálya területén. Pozitív változás, hogy az elmúlt napok csapadékának köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 cm-t emelkedett.
A MOHOSZ összesítése szerint a kedd déli adatok alapján, az elmúlt napokban lezajlott halpusztulás mennyisége összesen 1500-1800 kg-ra becsülhető. Hozzáteszik, a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízi sport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok szerint jó.

A Velencei-tó régóta bajban van: az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt. Júniusban a relatív oxigénhiány miatt rengeteg hal elpusztult a Velencei-tóban, és ez a folyamat úgy néz ki, hogy csak most állt meg. Ugyan a vízpótlásra készült egy hivatalos javaslat, a tervet hiába támogatta a gazdaság újraindításért felelős operatív törzs, a kormány úgy látja, most nincs pénz a negyvenmilliárd forintba kerülő projekt kivitelezésére.

További részletek itt.

Fotó: Pexels

A klímaváltozás már a jelenünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top