nlc.hu
Életmód

Tovább küzdenek a civilek a Velencei-tóért

A kormány egyelőre nem ad pénzt a Velencei-tó megmentésére

A hétvégén civilek palackokból öntöttek vizet a tóba, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen súlyos a helyzet.

A Velencei-tó az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát, a Civilek a Velencei-tóért csoport július 31-ére figyelemfelkeltő akciót szervezett, az ügyüket támogatók vízpalackokból kezdték el “feltölteni” a tavat. Néhány nappal később jött a hír, hogy ugyan a vízpótlása készült egy hivatalos javaslat, a tervet hiába támogatta a gazdaság újraindításért felelős operatív törzs, a kormány úgy látja, most nincs pénz a negyvenmilliárd forintba kerülő projekt kivitelezésére.

A Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport aktivistája Szabad Európának azt nyilatkozta, ők semmilyen részletet nem tudnak  a tervről, és arról sem, hogy lett volna egyeztetés civilekkel az ügyben, így nem tudják azt sem, hogy miből állna a negyvenmilliárdba kerülő fejlesztés. Hozzátette, ugyan a csoportjuknak több ezer tagja van, az emberek nehezen mozdulnak meg, egy évvel ezelőtt a Velencei-tó állapotának megőrzése érdekében indított petícióhoz mintegy ötezer aláírást gyűjtöttek, a hétvégi akción pedig alig voltak százan.

Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos július elején egyébként bejelentette, hogy megkezdődhet a vízszint megemelése, és a kincsesbányai vízbázisból érkezne víz a Velencei-tóba. Korábban is volt már példa arra, hogy innen kapott vizet a tó, ám mivel a vízbázis Székesfehérvár és több más település ivóvíz-ellátásában is fontos szerepet játszik, ez a megoldás csak akkor jöhet szóba, ha nem veszélyezteti a fogyasztók ivóvízellátását.

Velencei-tó

Kilátás a 2018 márciusában átadott Bence-hegyi kilátóról, a Sukoró melletti Bence-hegyről, melynek 20 méter magas tornyára 196 lépcső vezet fel. (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top