nlc.hu
Kert

Így irtsd ki a gyomokat a kertből, vegyszer nélkül

Így irtsd ki a gyomokat a kertből, vegyszer nélkül

Ha nem szívesen használsz vegyszert, de nem akarsz folyamatosan kapával a kezedben állni, hogy kigyomláld őket, akkor ez a megoldás.

A szeszélyes áprilisi időjárás után hivatalosan is elkezdődik a kertrendezés szezonja, aminek nemcsak az ültetés és rendezés a velejárója, hanem a gyomirtásé is. Nincs makacsabb élősködő, mint a gyomnövények, és bár rengeteg vegyszeres megoldás létezik ezek eltüntetésére, mi inkább a természetes alternatívákban hiszünk, amiből hoztunk is párat.

Forró vizet gyomnövényre!

Talán az egyik legegyszerűbb módszer a fel-felbukkanó dudvával szemben a forró víz. Ennek a lényege, hogy forrásban lévő vizet kell önteni arra a területre, ahol szeretnénk a kívánt hatást elérni. A dolog szépséghibája, hogy általában több alkalommal is meg kell ismételni a módszert, mire véglegesen kiirtja a növényeket, de talán ennyit megér, hogy ne kelljen a talajt vegyszerrel kezelni.

Sózd meg alaposan

A lesózáshoz egy csésze sót kell nyolc csésze forró vízbe feloldani, majd kihűteni. A keverék szórófejes palackba töltve könnyedén rápermetezhető a gazok leveleire, ami két dolog miatt is hasznos. Egyrészt így biztosan csak a nem kívánatos növények kapnak belőle, másrészt a talaj sem lesz sóval szennyezett. Utóbbi azért fontos szempont, mert ha sóval szennyeződik a föld, ott semmi más nem fog kinőni.

Büdös, de gyilkos

Az ecet a háztartás csodaszere, ami tökéletesen használható odakint is. 20%-os ecetben oldj fel kevés folyékony szappant, és permetezd ezt is a gyomnövények leveleire. Fontos, hogy ne áztassa el a talajt! Az egynyári dudvának ez biztos halál, de ha évelő gazról van szó, akkor érdemes ehhez is egy csésze sót adni, mert azok nehezebben adják magukat.

Rések között

A gyom képes a legapróbb repedésben vagy résben is kinőni, itt érdemes a bórax erejét bevetni. Ezt a kert többi részén nem ajánlott használni, mert könnyedén kiirthatja a vágyott növényeket is. Viszont macskakövön, betonon, térkövön jól használható – rovarölőnek is tartják, mert csótányok, hangyák és egerek ellen is hatásos. Viszont a bórax lenyelve mérgező, ezért gyerekektől és kisállatoktól érdemes távol tartani.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top