Kert és balkon

5+1 praktikus tipp palántázáshoz

Márciusban érdemes otthon palántát nevelni, mert a felcseperedő zöldségek és virágok épp a fagymentes április végére, májusra lesznek készen kiültethető fejlettségben.

1. Gyűjtsük össze a tavalyi kisebb cserepeket, amelyek alkalmasak lesznek a palántamagok elvetésére. Csap alatt tisztítsuk meg őket. Fontos, hogy minden cserépnek legyen lyuk az alján, hogy a felesleges víz elfolyhasson. Ugyanezen okból minden alá keressünk egy alátétet is, nehogy a cserépből kifolyó sáros víz tönkretegye az asztalt vagy később az ablakpárkányt.

2. Bevonhatjuk a gyerekeket is a munkába, hogy gyorsan megértsék a magok-növények-termések összefüggéseit. A gyerek számára egy palánta olyan fontossá válhat, mint egy pici hobbiállat, amelyet gondozni, táplálni kell. Hagyjuk, hogy kialakulhasson a kötődés! Így később sokkal könnyebb lesz a zöldségek elfogadtatása az ebédlőasztalon. Kerti munkához aranyos pici kézvédő kesztyűket vehetünk a gyerekeknek.

3. A palántázáshoz vegyünk általános virágföldet. A kerti talaj is alkalmas lenne a növénynevelésre, de sokkal rosszabb arányban csíráznának ki benne a magvak a talaj sokféle fertőzést okozó élőlénye miatt. Jobban járunk tehát a laza szerkezetű, szinte steril virágfölddel, amelynek ráadásul pontosan ismerjük is a tápanyagtartalmát, ami a zacskón szerepel.

Elültethetem a tavalyról maradt magokat?Hogyan ápoljam a növekvő palántákat? A folytatásért tovább a hobbikert.hu-ra!

A forrásért kattints a képre!
A forrásért kattints a képre!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top