Kert és balkon

Mitől élnek tovább a vázában a virágok? – a bevált trükkök és a tévhitek

A vágott virág is él, de hogy meddig virul a vázában, az már rajtad múlik. Néhány apró praktikával meghosszabbíthatod ezeknek a szép és illatozó lakásdíszeknek az életét.

Egy szép csokor virág kategóriákkal emeli meg az otthonod hangulatát. Emlékeztet arra, akitől kaptad, vagy a számlára, mit kifizettél érte az árusnak. Mivel mindkettő drága neked, nem mindegy, meddig élvezheted a virágok társaságát. Fogadd meg az alábbi tippeket, és napokkal tovább tartanak majd virágaid.

Visszametszés!

Ha a virágot a saját kertedből szeded, kora reggel vagy estefelé gyűjtsd be őket, mert ilyenkor a száruk tele van nedvességgel, és tovább maradnak életben. Mindenképpen úgy vágj, hogy a virág szára ne roncsolódjon, ezért használj éles kést vagy metszőollót. Így a növényed jobban fel tudja majd venni a vázából a vizet, és így kevesebb stressz is éri. Ha hiszed, ha nem, erre is érzékenyek a virágaid. Érdemes bimbós virágot szedni, a vázában majd szépen kinyílik.

Megnézem
Összes kép (1)

A boltból vásárolt virág szárát is frissítsd meg azzal, hogy egy-két centit ferdén levágsz a végéből. A ferde vágás növeli a felületet, amin a virág felszívhatja a vizet és tápanyagokat. Ha a vágásból ragadós nedv szivárog, azt takarítsd le.

A fás szárú virág szárának alsó részéről hántsd le a kérget, és hosszában hasítsd be pár centi mélyen. A vízbe ne érjenek bele levelek és a növény más részei a száron kívül, ez zavarossá tenné a vizet. A hervadó részeket folyamatosan szedd le, ezt akár egészen addig folytathatod, amíg csak egy fej virág marad egy szép csészében.

A hideg jót tesz

Langyos vízbe helyezd a virágot, így nem keletkeznek buborékok a szár végén, amik akadályoznák a víz felvételét. A vízbe ezután tehetsz jeget vagy helyezd a lakás hűvösebb részébe a vázát. Hidegebb vízben tartósabb a virág. Szintén jót tesz nekik, ha nem huzatos helyen állnak.

Tápanyagok és “csodaszerek”

Különféle tápanyagokkal és szerekkel látványosan megnövelheted a vágott virág életét. Vannak városi legendák, amik szerint bizonyos dolgokkal a vízében tartósabb lesz a virág. A rézpénz, az aszpirin és citromlé igen elterjedt babona, de nem használ, sőt inkább árt a növénynek. Használj tápoldatot, vagy cseppents ecetet, szórj pici sót a vízbe, ezek tényleg használnak. A legjobb módszer, ha gyakran cseréled a vizet a vázában. Jót tesz az is, ha széles aljú vázát használsz.

Vágott virág gondozása

 

Hervadó virág frissítése

Ha már lekókadtak a virágaid, nem kell azonnal kidobni. Fel lehet éleszteni őket egy kis időre. Tartsd a szárukat 3 centi mélyen forró vízbe, majd tedd hideg vízzel feltöltött vödörbe. Néhány virág – például az árnyékliliom és a páfrány – azt szereti, ha vázába helyezés előtt pár óráig langyos fürdőben úszhat. A fürdő egyébként a legtöbb növény kókadozó levelét is felfrissíti. A gerbera és a tulipán a vázában gyakran meggörbül, ezeknek érdemes lehet egy vékony drót formájában támasztékot adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top