Indokolatlanul lassan meghonosodó zöldségféle, pedig igen értékes táplálék, mert sok C-vitamint és karotint tartalmaz, fehérjéje pedig könnyen emészthető. Rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, az emésztésre serkentően hat. Magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető gyermekek étrendjébe is. Kiváló saláta készíthető belőle.
A Kelet-Ázsia mediterrán vidékeiről származó növényt Kínában és Japánban már a 3. században termesztették. Európába a 19. században került át, de az 1950-es évekig alig ismerték. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugat-Európában és az USA-ban nagyon népszerűvé vált: Ausztriában és Svájcban az egyik legfontosabb zöldségnövény.
Másodvetésű növény, kertünkben az őszi fajtákat termeljük. A kínai kel (Brassica pekinensis Rupr. provar. cylindrica) magját júliusban vessük el állandó helyére, és a kikelt palántákat 30-35 cm-re ritkítsuk ki. Aki biztosra akar menni, az palántát is nevelhet június végétől.
A fagyok előtt be kell takarítani. Négyzetméterenként 7-8 tővel számolhatunk. Egy-egy letisztogatott kínai kel tömege 0,5-1,2 kg.
Recepttipp: Tavaszváró kínaikel-saláta metélőhagymával és újhagymával.
A receptet és a palántanevelés részleteit a hobbikert.hu-n találod!