Kert és balkon

Növényhoroszkóp: kertészkedj a csillagokkal!

Nem, nem, ez a cikk nem arról szól, hogy kihez milyen virág illik a horoszkópja szerint. Hanem arról, hogy a növényekre milyen hatással van az égitestek – különösen a Hold – mozgása. Ha a virágaid ültetését a holdfázisok szerint ütemezed, szebb és életerősebb kerted lesz. És ez érvényes a szobanövényekre és balkonládás kiskertekre is.

A palánták, magok kiültetésének jól meghatározott ideje van, de az igazán precíz kertész nemcsak a Gergely-naptár szerint veteményez, hanem a holdnaptárat is szorgosan forgatja. Hosszú ideje – már az ókortól fogva – él az a vélekedés, hogy a Hold, amely a vizek mozgásában bizonyított szerepet játszik, a növények vízháztartására is hatással van.

Az alapszabály az, hogy miként a tengereket, úgy a földben és a növényekben található nedvességet is meghatározott ciklus szerint vonzza ez az égitest, ezért a talajban és a növényekben a nedvek egyszer a felső régiókban, máskor pedig a mélyebb részekben koncentrálódnak. Például teliholdkor jobban szívja magába a nedvességet az elvetett mag, és a növények föld feletti részében is több nedv kering ilyenkor.

Növényhoroszkóp

 

A növények típusai holdjárás szerint

Mivel a Holdnak négy jól elkülöníthető ciklusa van (újhold, növő hold, telihold, fogyó hold), ezért a vetés idejének szempontjából a növények is négy csoportra oszthatók: levél-, virágos-, gyökér- és termésnövények. A Hold, miközben kering a Föld körül, néhány napig tartózkodik egy-egy csillagjegyben (körülbelül két és fél napig). Következik egy kis táblázat arról, hogy melyik növények melyik jegyhez tartoznak, azt pedig, hogy a Hold mikor melyik jegyben jár, itt tudhatod meg (ez a holdnaptár arra iránymutatást ad, hogy mikor milyen növénytípussal érdemes foglalkozni).

Gyökérnövények: földjegyek (Bika, Szűz, Bak) – retek, répa, zeller, cékla stb. vetése ajánlott, mert ezek értékes része a föld alatt található.

Levélnövények: vízjegyek (Rák, Skorpió, Halak) – káposzta, saláta, spenót, levélfűszerek vethetők, tehát olyan növények, amiknek a levele hasznosul elsősorban.

Termést hozó növények: tűzjegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas) – minden növény ide tartozik, amit a termésért tartunk: a gyümölcsök, bab, borsó, kukorica, gabonák, paradicsom stb. Az olajos magvúak vetése is ekkor ajánlott, betakarítani viszont virágnapon érdemes őket.

Virágos növények: levegőjegyek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) – minden növény, amit a virágjáért termesztünk, ilyenkor vetendő. Vázába szánt virág szedését és a kapálást is ekkor végezzük el, és az olajos magvúak betakarítása is ekkor javasolt.

 

Kerti munkákra ideális napokNövényhoroszkóp

Locsolás: levélnapokon (ha nincs nagy szárazság)
Gyomlálás: a Bak jegyében
Metszés: termésnapokon (ha van olyan növényünk, ami nem akar nőni, újholdkor csípjük le a végét, és megújult erővel kezd fejlődni)
Gyógynövénygyűjtés: általában Skorpió-napokon

Végül közkívánatra itt a végén még egy horoszkóp–virág-társítást is megosztunk:

Kos – ciklámen
Bika – gyöngyvirág
Ikrek – kamilla
Rák – levendula
Oroszlán – menta
Szűz – zsálya
Mérleg – nárcisz
Skorpió – kankalin
Nyilas – rozmaring

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top