A mákos guba hozzávalói
- 6 szikkadt kifli vagy zsömle
- 10 dkg mák
- 10 dkg cukor
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 7 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd
- A megunhatatlan mákos guba elkészítéséhez a tejben keverd el a vaníliarúd kikapart belsejét. A tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd robotgéppel keverd hozzá a vaníliás tejet. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve melegítsd fel. Nem szabad felforrnia, mert összeugrik a tojás. Vedd le a tűzről, és áztasd a tejbe a kiflikarikákat.
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra. Vajazz ki egy közepes tepsit. A mákot daráld le a porcukorral, és keverd hozzá a reszelt citromhéjat.
- A mákos guba elkészítéséhez a kissé kinyomkodott kiflikarikákat óvatosan, hogy ne törjenek össze, keverd el a mákkal. Simítsd az előkészített tepsibe, majd a tetejét szórd meg az apróra vágott vajjal.
- Told a sütőbe és 20-25 perc alatt süsd szép pirosra. A mákos gubát tányérra rendezve, vaníliasodóval vagy vaníliafagylalttal, melegen kínáld.
Fotó: Pinterest