Bevizsgálta a sütő- és főzőmargarinokat a Nébih. A szakemberek 20 terméket ellenőriztek. A teszt során bebizonyosodott, hogy a sütőmargarinok élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelőek, 9 termék jelölése viszont hagy kívánnivalótmaga után.
A margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne a szervezet számára.
Egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amit a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz- és szójaolajat is jelöltek, amit a termék valójában nem tartalmazott.
Akadtak hiányosságok a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is.
A dobogósok
Az értékelések alapján a Líra 70 százalékos zsírtartalmú margarin állhatott a dobogó legfelső fokára. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalékos zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock