Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Beszéljünk róla, sokan úgysem teszik: mi a nyákoldás szerepe?

Bár még mindig tabunak számít, fontos téma, hiszen a nyákoldásnak lényeges szerepe van!

A levegő az orrüregben megszűrődik, felmelegszik, és párásodik. Az orr belsejében speciális sejtek és mirigyek gondoskodnak az orr belső felszínének nyákkal való ellátottságáról, a nyák termeléséről. A nyák szerepe a mechanikus védekezés része, hiszen elnyeli és feloldja a belélegzett levegőben lévő részecskéket, így akadályozza meg, hogy a mikroorganizmusok és idegen anyagok a mélyebb és védtelen légutakba kerüljenek.

Fotó: profimedia

A váladék az orrból a garatba kerül, innen köhögéssel, tüsszögéssel távolítjuk el a váladékot, de egy részét le is nyeljük. A nyálkahártya így öntisztuló, folyamatosan képes megújulni és ellátni a feladatát. Ha megbetegszünk, megfázunk, akkor ez az ideális állapot megváltozik.

Mi történik, ha megbetegszünk?

Fertőzések, gyulladások, megfázás következményeként a légutakban termelődő nyák mennyisége, minősége és összetétele is megváltozik. Általában a nyálkahártya megduzzad, begyullad, ez a folyamat együtt jár a fokozott nyáktermeléssel. A fertőzések eredményeképpen a csillószőrök sérülnek, így a szervezet mechanikus védelme meggyengül, feladatát nem tudja megfelelően ellátni.

A nyákoldás fontossága

A betegség súlyosságától függően a váladék sűrűsége eltérő lehet. Kezdetben általában vizes állagú orrfolyás, bő köpetürítés jelentkezik, később a váladék besűrűsödik, tapadóssá válhat.

A nyákoldás hozzájárulhat a légutak megtisztításához, megszabadítva azokat a felgyülemlett nyáktól, mely elhalt sejteket, kórokozókat, idegen anyagokat is tartalmaz. A sűrű állagú tapadós váladék nemcsak kellemetlen panaszokat okoz, hanem a szövődmények kialakulásának veszélyét is magában hordozza. A légutakban a pangó váladék irritálja a nyálkahártyát, ugyanakkor kedvező körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához. Az orrban besűrűsödött és letapadt váladék arcüreggyulladáshoz is vezethet, míg a ki nem tisztult alsó légutak a tüdőgyulladás kialakulásának rizikóját növelik meg.

Van megoldás!

A nyákoldás elősegítésére hatékony készítmények állnak rendelkezésre. Egyes szerek a nyák sűrűségének csökkentésével segítik a váladék ürítését. Más hatóanyagok a köpetürítés gyakoriságát fokozzák a hörgők ingerlése révén. Harmadik csoportjuk pedig a csillószőrök mozgásának fokozásával járul hozzá a pangó váladék ürítéséhez.

A nyákoldás segítségével megelőzhető lehet a felülfertőződések, szövődmények kialakulása, legyen szó egy egyszerű nátháról, vagy súlyosabb alsó légúti fertőzésről. A nyákoldó készítmények különböző formában érhetők el: helyileg alkalmazható spray-k, inhaláláshoz való oldatok, belsőleges készítmények, tabletták, szirupok.

A sűrű, tapadós nyálka eltávolításához segítséget nyújthat még a sok folyadék és a levegő páratartalmának növelése is.

Tudtad? A kurkumában található egyik hatóanyag, a kurkumin nemcsak gyulladáscsökkentő hatásairól ismert, hanem a váladékot is oldja. Emellett a fertőzések ellen is segít felvenni a harcot, és gyorsítja a gyógyulás folyamatát. A váladék feloldása mellett egyéb tüneteket is enyhíthetjük a kurkuma segítségével, például a köhögést vagy a mellkasi fájdalmakat.

(Nyitó kép: profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top