Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Nagyanyáink boszorkánykonyhája: ők így gyógyították a náthát

Elég már az állandó orrfolyásból? Az orrdugulás miatt nem tudsz pihentetően aludni? Vesd be a nagyi tuti trükkjeit!

Végső elkeseredésedben már akármit kipróbálnál, csak hogy picit fellélegezhess? Próbáld ki nagyanyáink praktikáit a megfázás ellen! Hoztunk 8 tippet!

Torma

A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Gyömbér

Pikáns íze miatt megoszlanak a vélemények a gyömbérteáról, a szervezetre gyakorolt pozitív hatása azonban tény. Megfázás esetén vágj le egy nagyjából két centis darabot a gyökérből, forrázd le 2,5-3 deci vízzel, majd hagyd állni húsz percig. És már ihatod is!

Vöröshagyma

Nagyanyáink elsőként mindig a vörös- és a fokhagymát vették elő, ha észlelték a meghűlés tüneteit.

A vöröshagyma héjából teát főztek, ami az egyik legjobb szer megfázásra, köhögés csillapításra. Moss meg két-három fej vöröshagymát héjastul, majd tedd bele egy liter forrásban lévő vízbe. Fedd le és hagyd 20 percig. Miután levetted a tűzről, hagyd állni öt percig. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, szűrd át, és mézzel ízesítve már ihatod is.

Fokhagyma

A fokhagyma antibakteriális hatású, megszünteti az orrdugulást. Nyersen fogyasztva a leghatásosabb a torokfájás, hörgő- és orrdugulás ellen. Az egyik legjobb módszer, ha mézzel kevered.

Borsmenta

A köhögést, a tüdő- és hátfájást enyhítheti az inhalálás is. Erre a legalkalmasabb a borsmentaolaj vagy a kamilla. Cseppents forró vízbe néhány csepp borsmentaolajat, vagy főzz egy nagy lábos erős kamillateát. Hajolj fölé, fejedet takard le egy nagy törölközővel, hogy a gőz bent maradjon, és lélegezz mélyeket, maradj így, amíg a tea ki nem hűl.

Erős paprika

A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét okozó kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Természetesen gyerekeknél ne alkalmazd!

Citrusfélék

A citrusfélék amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet megiszol, felerősítheted az immunrendszered a megfázás ellen.

Húsleves

A sovány húsból, sok zöldséggel, lassan készült húsleves igazi gyógyír minden bajra, ugyanis sok cisztein nevű aminosavat tartalmaz. Ez az anyag képes védelmet nyújtani a vírusok ellen. A legtöbb cisztein a baromfihúsban van, de sokat tartalmaz a hal, a szója, több gabonaféle, a sajt és a túró. Ezekben ráadásul sok a fehérje, ami az immunsejtek gyors regenerációját segíti lábadozás alatt.

(Nyitó kép: unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top