nlc.hu
Könnyed lélegzet
Megfáztál és eldugult az orrod? Ezek az ételek segíthetnek hamarabb meggyógyulni

Megfáztál és eldugult az orrod? Ezek az ételek segíthetnek hamarabb meggyógyulni

Amikor megfázunk, náthásak vagyunk, különösen fontos, hogy mi kerül a tányérunkra, ugyanis az ételek felgyorsíthatják, de akadályozhatják is a gyógyulásunk folyamatát. De mit érdemes enni, ha náthásak vagyunk?

Az a táplálkozási tanács, miszerint együnk napjában többször kisebb adagokat, betegség esetén is érvényes, sőt! Náthásan kevésbé érezzük az ételek ízeit, így nem is kívánjuk a nagyobb adagokat, ezért a többször keveset elve könnyen alkalmazható. Persze, nem mindegy, mit eszünk ezekben a napokban!

Mit együnk?

Általánosan elmondható, hogy a fogásokat könnyen emészthető ételekből állítsuk össze. Nátha idején a forró levesek, de leginkább a húsleves, az erőleves és a zöldséglevesek a legjobbak. Egyrészt pótolják a folyadék egy részét, másrészt, a meleg ételt kanalazva könnyebben feloldódik a letapadt orrváladék, és ha torokfájás is kíséri a náthát, akkor a fájdalomra is enyhülést hozhat. Jó, ha nem spórolunk a zöldségekkel, és a levesünk bőségesen tartalmaz sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert, de a vöröshagymáról, valamint a fokhagymáról se felejtkezzünk meg! Ha zöldségekben bővelkedő levest eszünk, feltölthetjük a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat, ami a nátha, megfázás alatti napokon különösen fontos.

Második fogásnak készíthetünk salátát káposzta, répa, retek, nyers cékla és vöröshagyma hozzáadásával. A hagymának már a pucolása közben is érezhetjük a hatását, ahogy megtisztítja az orrjáratokat, a többi zöldség pedig bővelkedik A-, B-, C- és E-vitaminban. Érdemes a salátaöntetet is magunknak kikeverni, és fokhagymával, chilivel, kurkumával vagy kakukkfűvel ízesíteni, ugyanis mindegyik fűszer antibakteriális hatású, és hozzájárul a gyorsabb felépüléshez.

Ha édességre vágyunk, keverjünk el 1-2 kanál zabkását 1 péppé tört banánnal: a banán bővelkedik flavonoidokban, valamint A-, B6- és C-vitaminban, továbbá energiával tölti fel a testünket. De tökéletes nasi nátha idején az is, ha meghámozunk 1-2 narancsot, mandarint, grapefruitot, majd mézet csorgatunk a gerezdekre. Ezek a gyümölcsök sok C-vitamint tartalmaznak, ami bizonyítottan lerövidítheti a nátha és a megfázás idejét.

Milyen ételeket, italokat kerüljünk?

Kerüld a magas cukortartalmú és a zsíros ételeket, mert ezek nemcsak az emésztőrendszeredet terhelik meg, hanem az immunrendszered sem kap tőlük megfelelő támogatást. Nátha és megfázás idején jobb, ha a kávét is elfelejted, és az alkoholt is elteszed, ugyanis mindkettő erős folyadékelvonó hatással rendelkezik, pedig a folyadékra ilyenkor különösen nagy szüksége van a szervezetnek és az orrnyálkahártyának.

Ha a nyálkahártya kiszárad, irritált lesz, könnyebben megtapadnak rajta a baktériumok, vírusok, és a nátha is lassabban múlik, vagy még inkább erősödik. Így a kávé helyett fogyassz gyógyteát reggel és napközben is: a csipkebogyó-, a kamilla-, a gyömbér-, a kakukkfű-, a zsálya- és a mentatea lehet a leghatékonyabb segítőd.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top