Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Tények és tévhitek a nátháról – így gyógyulhatsz meg hamarabb

Tényleg azért náthásodunk be, mert alulöltöztünk? Létezik nátha elleni szer? Érintéssel vagy a levegőből könnyebb elkapni? Tények és tévhitek, amiket sokan rosszul tudunk a nátháról.

A nátha az egyik legősibb betegségünk, de még napjainkban sem tudunk semmilyen gyógymódot felmutatni, amivel meggyógyíthatnánk. De természetesen sokat tehetünk, amivel megkönnyíthetjük a mindennapjainkat, és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát.

Hogyan kapjuk el a náthát?

Valójában nem közvetlenül amiatt fázunk meg, mert nem öltöztünk fel eléggé, de tény, a testhőmérséklet lehűlése hozzájárulhat a nátha kialakulásához. Ha a nyálkahártya kihűl, nem képes annyi ellenanyagot termelni, amennyi elegendő lenne a nátha vírusa ellen, így a hideg közegben a vírusok könnyebben nyernek csatát. A nátha rendszerint másnapra már orrfolyással, torokkaparással jelzi a győzelmét, de van, hogy csak 3 nap lappangási idő után fedi fel magát.

Náthával a legkönnyebben úgy fertőződhetünk meg, ha a vírust belélegezzük, azaz például valaki ránk tüsszent, vagy úgy köhög, hogy nem teszi a szája elé a kezét, esetleg, ha egy rhinovírussal fertőzött után iszunk ugyanabból az üvegből, pohárból. De tévedés azt hinni, hogy ily módon fertőződünk meg a legtöbben, ugyanis a nátha jellemzően érintés útján terjed. Vagyis a kilincs, a számítógép klaviatúrája, a tömegközlekedés fogantyúi, de még a bevásárlókosarak is hemzsegnek a náthavírusoktól.

A rhinovírusról tudni kell, hogy extrém hosszú ideig, akár 48 órán keresztül is fertőzhet, még akkor is, ha nem találkozol közvetlenül azzal, aki náthás. Vagyis egy olyan villanykapcsolón, amihez tegnap hozzáért egy náthás ember, még ma is fertőzőképes náthavírusok élnek. Napközben óhatatlanul megérintjük a szánkat, a szemünket és az orrunkat, így, ha megspórolod a kézmosást, ne csodálkozz, hogy benáthásodtál.

Tény, hogy a beteggel való találkozás jelenti a legnagyobb kockázatot, de tudd: már akkor is fertőzhet, ha a vírus már megtámadta a szervezetét, de a nátha tünetei még nem jelentkeztek nála.

Létezik-e nátha elleni szer?

Habár a nátha a legrégebbi betegségek egyike, és ugyan nem tartozik a veszélyesek közé, de a szó szoros értelemben vett gyógymód a mai napig nem létezik rá. Persze, olyan módszerek és szerek, amik felgyorsítják a felépülést léteznek, és a megelőzésért is sokat tehetünk. Éppen ezért, lehetőség szerint kerüld a zsúfolt helyeket, és használj kézfertőtlenítő gélt, amikor éppen nincs módodban megmosni a kezedet!

A megfázásos időszakban szedj C-vitamint, amit akkor sem késő elkezdeni szedni, ha már benáthásodtál, ugyanis segíthet lerövidíteni a nátha időszakát. Az orrdugulást könnyedén megszüntetheted kétkomponensű orrspray-vel, ami a nappalaidat és az éjjeleidet is megkönnyítheti. Azért jó, ha kétkomponensű orrspray mellett döntesz, mert nem csupán a pangó váladékot oldja fel, de az orrnyálkahártya duzzanatát is segít csökkenteni. Lényeges kiemelni, hogy ha magas a vérnyomásod, különösen fontos, hogy orrspray-t használj, és ne alkalmazz szájon át szedhető orrdugulást enyhítő szereket, mivel utóbbiak – az orrspray-vel ellentétben – nemcsak az orrnyálkahártya, hanem a szervezetben minden eret összehúznak, vagyis megemelik a vérnyomásodat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top