Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Náthás vagy, eldugult az orrod? Ezt teheted, hogy mielőbb levegőhöz juss

Ha náthásak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, nem tudjuk élvezni az ételek ízét, éjszaka pedig szinte lehetetlenné válik a nyugodt pihenés. Próbáld ki a következő módszereket, hogy mielőbb fellélegezhess!

A nátha szerencsére nem a legkomolyabb megbetegedés, azonban könnyen megkeserítheti az életünket. Nem érezzük az illatokat, az ízeket, és aludni sem tudunk rendesen. Létezik azonban néhány otthoni praktika, amivel megkönnyítheted a gyógyulás folyamatát.

Húsleves

Nagymama húslevese nem csupán placebo! A zöldségekkel és hússal teli forró leves valóban hozzájárul a gyógyulásunkhoz: a levessel egyrészt pótoljuk a szükséges folyadék egy részét, emellett a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli étel könnyen emészthető, és akkor is szívesen kanalazzuk, ha egyébként a nátha miatt nincs étvágyunk. Ráadásul, ha még egy kis erős paprikát is teszünk a levesbe, még az orrdugulást is megszüntethetjük átmenetileg.

Orrspray

Ha nem kapsz levegőt, és hiába fújod az orrod, nem könnyebbülsz meg, akkor használj nyákoldó és érösszehúzó hatású orrspray-t! A kétkomponensű orrspray segít feloldani a pangó váladékot, így az az orrfújáskor távozni tud, ami után nem csupán a közérzeted lehet jobb, hanem éjszaka is pihentetőbb lehet az alvás. Sőt, az érösszehúzó hatás következtében csökkenhet a nyálkahártya-duzzanat, így lerövidülhet a felépülésed ideje is.

Gyógyteák, fűszerek

Nátha, megfázás idején a folyadékpótlás különösen fontos, aminek az egyik legjobb módja a gyógyteák fogyasztása. A gyömbér, a kamilla, a hársfa, a csipkebogyó, a bodza főzetéből készült teák jó szolgálatot tehetnek, és ha még antibakteriális hatású mézzel is édesíted őket, hamarabb meggyógyulhatsz. A gyömbért a fokhagymához hasonlóan érdemes lereszelned és magában is enned: napi 1 teáskanállal mindkét gyógynövény hozzájárulhat a felépülésedhez.

Inhalálás

Az eldugult orr egyik ismert otthoni gyógymódja az inhalálás. Tény, nem a legkellemesebb megoldás, és helyhez kötött, de ha éppen az ágyat nyomod, kipróbálhatod. Cseppents 2-3 csepp eukaliptusz olajat 1 liter kamillateába, majd hajolj a meleg – de nem forró – vízgőz fölé, a fejedre pedig teríts törölközőt, hogy jobban átjárja az orrjáratokat a páradús levegő.

Vitaminok

Ha nátha kínoz, jól teszed, ha az orrspray és a gyógyteák mellett C-vitamint és cinket is szedsz. A C-vitamin segít megerősíteni az immunrendszeredet, lerövidítheti a megfázás időtartamát, a cink pedig csökkentheti a tünetek súlyosságát. C-vitaminhoz többek között savanyú káposztából és citrusfélékből, cinkhez pedig mandulából, diófélékből és halakból juthatsz hozzá természetes úton.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top