Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Ezt teheted, ha arcüreggyulladás kínoz!

Amíg a náthából viszonylag könnyen felépülhetünk – ha nem vesszük félvállról –, addig az arcüreggyulladás ellentmondást nem tűrően ledönt a lábunkról. Mit tehetünk, ha a nátha után arcüreggyulladás alakult ki?

Könnyen előfordulhat, hogy ha csak legyintesz a náthára, és nem kúrálod ki magad, arcüreggyulladás alakul ki. Ismerd fel a tüneteket, és tudd meg, mit tehetsz, hogy jobban érezd magad!

Mikor alakul ki arcüreggyulladás?

Arcüreggyulladásról akkor beszélünk, ha az orrunk két oldalán, a szemöldökök között, valamint a szemöldökök feletti üregeket borító nyálkahártya megduzzad, és gyulladás alakul ki. Az arcüreggyulladásnak számos oka lehet, de leggyakrabban a kezeletlen nátha miatt alakul ki: a vírusok okozta nátha miatt a nyálkahártyán könnyebben megtapadnak a baktériumok, amik következtében aztán kialakul az arcüreggyulladás.

Az arcüreggyulladás könnyen meglepetésként érhet minket, ugyanis sokszor csak a náthát követő 5.-8. napon jelentkezik, amikor már azt hinnénk, kezdünk kikeveredni a betegségből. Ha nem fújjuk ki minden alakalommal – helyesen – az orrunkat, nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, és nem tud kiürülni az orrváladék, akkor ezek együttese szinte egyenes út az arcüreggyulladásig.

Az arcüreggyulladás tünetei

Amíg a náthát viszonylag egyszerűen, otthon is kezelhetjük, addig az arcüreggyulladás már orvost igényel. A tünetei közé tartozik az erős fejfájás, a láz, a makacs orrdugulás, valamint a baktériumok jelenlétére utaló zöldes, sárgás színezetű orrváladék. Ha arcüreggyulladásunk van, az arcunkban, valamint a homlokunkban nyomó jellegű fájdalmat érezhetünk, és ezek a területek akár meg is duzzadhatnak.

Fontos, hogy ha a tünetek alapján arcüreggyulladásra gyanakszunk, feltétlenül menjünk el a háziorvosunkhoz, és ne mi kísérletezzünk az otthon fellelhető, korábbról megmaradt antibiotikumokkal! Persze, amellett, hogy betartjuk az orvosunk utasításait, mi is segíthetünk magunkon a következő néhány módszerrel.

Ezt teheted otthon arcüreggyulladás esetén

Mivel a fájdalmak rendszerint vízszintes testhelyzetben erősödnek, ezért ilyenkor az alvás sem pihentető. Azért, hogy megkönnyítsd az éjjeleidet, használj kétkomponensű orrspray-t, ami egyrészt feloldja a pangó váladékot, másrészt pedig segít csökkenteni a nyálkahártya duzzanatát is. A párnádat polcold fel, és amellett, hogy kerüld a vízszintes fekvést, a hajolgatást se vidd túlzásba, ugyanis tovább erősítheti a fájdalmaidat.

A náthához hasonlóan arcüreggyulladás esetén is jót tehet a meleg vizes fürdő, valamint az inhalálás. Szintén fontos, hogy a lakás levegője páradús legyen, hogy ne száradjon ki az orrnyálkahártyádat, azaz ne irritáld, mivel így lassabban múlik a duzzanat, és ez által a gyógyulási idő is meghosszabbodhat. Szerezz be egy párásító készüléket, vagy tegyél a fűtőtestre vízzel teli bögréket!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top