Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Arcüreggyulladás: ezek a tünetei és a kezelési lehetőségei

Az arcüreggyulladás sok esetben ártalmatlan náthával kezdődik, de ha nem foglalkozunk az orrdugulással, könnyen arcüreggyulladás lehet a szövődménye. Mit tehetünk ilyenkor?

A náthát sokkal könnyebb kezelni, mint az arcüreggyulladást, éppen ezért fontos, hogy ha náthás vagy, kúráld magad, mert az arcüreggyulladás hosszabb időre is kivonhat a forgalomból. De ha már késő, és arcüreggyulladás lett a nátha szövődménye, lényeges, hogy felismerd a tüneteket, és ne késlekedj a kezeléssel!

Milyen tünetekről ismerheted fel, hogy arcüreggyulladásod van?

Amikor arcüreggyulladásról beszélünk, akkor valójában az orr és az arc környékén lévő üregeket borító nyálkahártya gyulladásáról van szó. Az arcüreggyulladással gyakran együtt jár a homloküreg gyulladása is, amikor a szemöldökök közötti üreg és a homlok üregei is érintettek. Ugyan az arc-és homloküreg-gyulladás gombás fertőzés és allergia következménye is lehet, a legtöbb esetben azonban a kezeletlen nátha szövődményeként találkozhatunk vele.

Az arcüreggyulladás tünetei között szerepel a tompa, nyomó érzés az arcunkban, és/vagy a két szemöldök közötti részen, a fájdalom pedig az állkapocs, a szemek és a fülek irányába is kisugározhat.  Utóbbi esetben okozhat átmeneti egyensúlyzavart és hallásproblémát is. Sokszor a gyulladásnak látható jelei is vannak, azaz az orcák megduzzadnak, és az érintésre érzékenyen reagálnak. Emellett jellemző a fejfájás, a láz és az orrdugulás, valamint a zöldes-sárgás orrváladék, ami rendkívül nehezen ürül.

Hogyan lehet kezelni az arcüreggyulladást?

Ha arcüreggyulladásunk van, feltétlen forduljunk orvoshoz, és az utasításait betartva, otthon a következő módszerekkel segítsük a gyógyulásunkat!

Fontos, hogy a levegő páratartalmát biztosítsuk, ugyanis, ha nem megfelelő a nedvességtartalom, az orrnyálkahártya még inkább kiszáradhat. Azért, hogy elkerüljük a további irritációt, tegyünk a fűtőtestre egy pohár vizet, vagy szerezzünk be egy párologtató készüléket, és ilyenkor jobb, ha több időt tartózkodunk a páradús fürdőszobában is.

Engedjük tele a kádat, és hagyjuk, hogy a pára átjárja az orrjáratainkat, arra azonban ügyeljünk, hogy ha lázasak vagyunk, a meleg fürdőt inkább hagyjuk ki! Helyette inhaláljunk: csepegtessünk borsmentás, eukaliptuszos illóolajat egy lábas meleg, gőzölgő vízbe, majd hajoljunk fölé úgy, hogy a fejünket törölközővel terítsük le.

Kiemelten fontos, hogy a pangó váladékot folyamatosan ürítsük az orrjáratokból, amiben egy kétkomponensű orrspray is segíthet. Egyrészt feloldja a letapadt nyákot, így ki tudjuk fújni az orrunkat, és levegőhöz jutunk, másrészt az orrnyálkahártyát behálózó ereket is összehúzza, vagyis csökkenti a duzzanatot, ezzel lehetővé téve a pihentetőbb alvást éjszaka. Fontos azonban, hogy a párnádat polcold fel, ugyanis vízszintes helyzetben jellemzően erősödik az arcüreggyulladást kísérő fájdalom.

Az arcüreggyulladás tünetei a meleg hatására is enyhülnek: melegíts fel sót, tedd egy tiszta konyharuhába, és helyezd a gyulladt területre, vagyis az arcodra vagy a homlokodra. A meleg enyhíti a fájdalmat, és a pangó váladék is könnyebben feloldódik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top