Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Hogyan enyhíthetjük a megfázás tüneteit – 5 bevált tipp

Véget nem érő orrfolyás, tüsszögés és orrdugulás? Segítünk, hogy legyél túl a nehezén!

A megfázás a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, amit a legtöbb esetben különböző törzsekhez tartozó vírusok okoznak.

A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel, azaz beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg által érintett tárgyak (kapaszkodó, számítógépes egér, billentyűzet) közös használata révén is továbbadhatók. Megfázhatunk, ha valamilyen okból – stressz, vitaminhiány, más betegség – legyengül az immunrendszerünk, így a szervezetünket könnyebben betegítik meg a vírusok. De akkor is gyakran jelentkezhet, ha fáradtak, kialvatlanok vagyunk.

A megfázás leggyakoribb tünetei közé tartozik az orrdugulás, orrfolyás, a torokfájás, a köhögés, tüsszögés, a fejfájás, az étvágytalanság, az általános gyengeség, illetve a láz vagy hőemelkedés. 

Ismerős, igaz? Mit tehetünk ilyenkor?

Gőzöljünk!

Az illóolajos vagy gyógynövényes gőzölés a segítségünkre lehet a legmakacsabb megfázás idején is: forraljunk fel 3-4 deci vizet, öntsük egy edénybe, majd egy törülközőt a fejünkre borítva óvatosan hajoljunk az edény fölé. Legalább öt percig próbáljuk meg belélegezni a gőzt. A vízbe tehetünk teafa, borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat, kakukkfüvet vagy oreganót is.

Jegyezd meg: ha egy mód van rá, akkor maradjunk otthon az ágyunkban. Az orrváladék fellazítását, ürülését pedig elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás.

Gyömbér mindig legyen otthon!

A téli, hideg időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Tipp: egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap!

Mert a mama főztje, az a mama főztje! Húsleves!

Kutatások igazolják, hogy a húsleves gyorsabban hozzásegít az orrtisztuláshoz, mint például a hideg-meleg vizes kezelés, ráadásul még a fertőzéseket is segít megelőzni.

C-vitamin a házi patikában

A megfázásra való házi gyógymódok közül a C-vitamin az, ami igazi jolly joker. A citrusfélék, a paradicsom, a brokkoli, a kaliforniai paprika, a kivi, de még az eper is jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz – és ami ez esetben lényeges, még finom is. Ne csak akkor fogyasszuk, ha már megvan a baj, tudatosan figyeljünk a C-vitamin-bevitelre nap mint nap!

Az ősi gyógymód még mindig hatásos!

A sós vizes gargarizálás egy régi népi gyógymód, mely hatékonyan megszünteti a kezdődő nátha tüneteit, hiszen fertőtleníti a torkot és a légutakat, és eltünteti a betegséget okozó bacilusokat.

Hogy csináljuk? 1 dl langyos vízbe keverjünk 2 teáskanálnyi tengeri sót, majd gargarizáljunk vele kétszer-háromszor. Naponta többször is megismételhetjük, de a legfontosabb a lefekvés előtti toroköblítés.

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top