Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Arcüreggyulladás: ezért fontos, hogy kezeld az ártalmatlannak tűnő náthát!

A fájdalmas és elhúzódó arcüreggyulladás jellemzően a kezeletlen nátha szövődménye. Mutatjuk, mit tehetsz azért, hogy megelőzd a bajt!

Az arcüreggyulladást – a náthával ellentétben – már nem olyan egyszerű kezelni, ráadásul fájdalommal is jár. Többek között ezért is fontos, hogy ne vedd félvállról a náthát!

Náthától az arcüreggyulladásig

Arcüreggyulladás kialakulhat allergia vagy bakteriális fertőzés következményeként, de leggyakrabban a vírusok okozta nátha szövődményeként találkozhatunk vele. A téli hónapokban gyakoriak a felső légúti fertőzések, mint amilyen a megfázás és a nátha, amit sokan nem veszünk komolyan. Nem azt mondjuk, hogy egyből dőlj ágynak, azonban kulcsfontosságú, hogy foglalkozz a náthával, ugyanis, ha nem tulajdonítasz neki jelentőséget, és elhanyagolod, az arcüreggyulladáshoz is vezethet.

Amikor az orr nyálkahártyája megduzzad, a váladéktermelődés fokozódik, és ha a váladék nem tud távozni, eltömíti az arcüreg járatait, ami aztán nem tud szellőzni. A pangó váladék tökéletes táptalajt nyújt a baktériumok számára, ez pedig egyenes út lehet az arcüreggyulladáshoz, amitől csak hosszas kezelés árán szabadulhatsz meg. Ilyenkor láz, étvágytalanság, fejfájás és levertség is társul az eldugult orr mellé.

Hogyan előzhetjük meg az arcüreggyulladást?

A megelőzés szempontjából az első és legfontosabb, hogy mindig fújd ki az orrod! Ha egyszer-egyszer szereted megspórolni az orrfújást, vagy nem megfelelően történik a váladék ürítése, azzal többet árthatsz magadnak, mint elsőre gondolnád. Lényeges szempont, hogy a megfelelő módon történjen az orrfújás: vagyis nyisd ki résnyire a szádat, majd fogd be az egyik orrlyukadat, és fújd ki az orrod, majd ugyanezt ismételd meg a másik orrlyukad befogásával is. Emellett ügyelj a szoba páratartalmára is, ugyanis a fűtés szárazzá teszi a levegőt, ami fokozhatja az orrnyálkahártya duzzanatát.

Ha a váladék besűrűsödött, és nem szelel az orrod, használj kétkomponensű, nyákoldó és érösszehúzó hatású orrspray-t. Egyrészt fontos, hogy az orrspray feloldja a nyákot, ugyanis ez után jobban érvényesülhet az érösszehúzó hatás, ami által csökkenhet az orrnyálkahártya-duzzanat. Így nemcsak az éjszakáid lehetnek pihentetőbbek, hanem nappal is könnyebben tudsz koncentrálni a feladataidra, és nem utolsó sorban hamarabb meggyógyulhatsz. Tudd, ha későn kaptál észbe, és a tünetek alapján arcüreggyulladásod van, a kétkomponensű orrspray ebben az esetben is segíthet!

Az orrspray mellett inhalálhatsz is kámforos, eukaliptuszos illóolajos vízzel vagy kamillateával, amitől szintén megtisztulhatnak az orrjárataid, de egy kád levendulás meleg vízbe is beülhetsz. A folyadékpótlásról se felejtkezz meg: az orrváladék állagát az elfogyasztott folyadék mennyisége is befolyásolja. Sőt, az sem mindegy, hogy mit eszel, amikor náthás vagy: ilyenkor sokat segíthetnek a chilis, csípős ételek, valamint a vöröshagyma és a fokhagyma is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top