Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Szuper ételek és italok megfázás ellen

Te tudtad, hogy van egy-két olyan élelmiszer, ami kifejezetten segít a megfázás makacs tünetein? Próbáld ki!

Brokkoli

A brokkoli kész főnyeremény, ha természetes módszerekkel szeretnéd elűzni a betegségeket. A vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli növényből rengeteg finomságot készíthetsz, arra ügyelj, hogy inkább ropogós maradjon kicsit a zöldség, mert akkor nyerhetsz ki belőle minél több vitamint. Krémlevesekhez, turmixokhoz, párolva köretként is telitalálat.

Paradicsomleves

A paradicsomot már az ősi kultúrákban is gyógynövényként tartották számon, A C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zöldségből finomabbnál finomabb ételeket készíthetsz. Mindenki által ismert és kedvelt a paradicsomleves, ami a megfázás idejére hű társad és segítőd lesz.

Ne feledd: A szervezet megfelelő hidratáltsága elengedhetetlen a gyógyuláshoz, a bőséges vízfogyasztás pedig a méreganyagok kiválasztásában is sokat segít.

Káposzta

A káposzta is a náthás ember nagy barátja, de elsősorban a megelőzésben játszhat fontos szerepet. A C-vitamintól és ásványi anyagoktól hemzsegő zöldséget számtalan változatban fogyaszthatod, egészséges a fehér és a lila változat is, ahogyan a nyers, a főtt és a savanyú is.

Teák

A forró tea antioxidánstartalma igen magas. Tehetsz hozzá mézet és citromot is, így biztos a vírusölő hatás. Elsősorban a kamilla-, csipkebogyó-, hársfa-, és mentatea fogyasztása ajánlott.

Fotó: unsplash

Tiltólista: A magas zsír- és cukortartalmú ételeket egyrészt nehezebb megemészteni, másrészt a cukor az immunrendszerünk működését is negatívan befolyásolja, vagyis a cukros ételek fogyasztása esetén a szervezetünk nehezebben veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben. A megfázás idejére kerüljük ezeket az ételeket!

Céklalé vagy saláta

A céklában található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fito-vegyületeknek köszönhetően gyógyírt jelenthet a nátha és az influenza ellen. Nem elhanyagolható magas B-, és C-vitamin-, valamint folsavtartalma sem, hiszen szervezetünket ellenállóbbá és erősebbé teszi. Fogyaszthatjuk salátaként, de le is turmixolhatjuk; kipréselt levét ihatjuk magában vagy ízesíthetjük almalével is. 

Az ételek ízesítéséhez: curry

A sárga fűszer baktériumölő hatása lévén remekül felveszi a harcot a megfázást kiváltó vírusok ellen. Csökkenti a hörgők, az orr-, és az arcüregek dugulását, valamint az immunrendszert is erősíti. Az indiai konyha egyik legkedveltebb fűszerét használjuk ételeink ízesítésére.

Narancslé

Sok benne a C-vitamin, ugyan gyógyítani nem képes a megfázást, de kutatások szerint gyorsítja a lefolyását a betegségnek. A narancslében emellett sok más vitamin és természetes cukor is található, így elég energiát ad a szervezetnek a regenerálódáshoz.

Tudtad? A petrezselymet levesbe, salátákhoz gyakran használják ételízesítőként, pedig gazdag A-, B-, C-, K-vitaminban, kalciumban, kénben, rézben és vasban. Ráadásul megkötheti a gyulladásokért felelős szabadgyököket is!

(Nyitókép: unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top