Könnyed lélegzet
Szponzorált tartalom

Megdöbbentő tévhitek, féligazságok a megfázásról

Tényleg segítenek a gyógynövények a megfázás ellen? Valóban a C-vitamin a leghatásosabb fegyver? És mi a helyzet az antibiotikummal? Féligazságok, hitek és tévhitek a megfázásról!

Tévhit: nem fertőzök, csak az orrom folyik

A megfázást a tévhit ellenére nagyon is el lehet kapni, ugyanis a megfázásos megbetegedések 98 százalékát vírusok okozzák, cseppfertőzéssel terjednek. Egészen addig, amíg valaki köhög és váladékot ürít, fertőz. A köhögést, a tüsszentést, az orrfolyást ugyanis az okozza, hogy fertőző kórokozók tapadtak meg az orrnyálkahártyán, a garatban vagy az alsó légutakban, amelyek a már említett testváladékokkal ürülnek ki a szervezetből.

Tévhit: ne menj ki a hidegbe, mert megfázol

Ismerős mondat, igaz? Azonban ez is egy óriási tévhit. A hidegtől önmagában senki nem fog megfázni, a betegséget mindig valamilyen kórokozó idézi elő. Hogy kevesebb kórokozó kerüljön a hidegben a légutakba, az orrunkon át vegyük a levegőt, és a szánkon keresztül fújjuk ki. Így kisebb az esélye egy esetleges megbetegedésnek.

Tévhit: a C-vitamin véd a megfázástól

A megfelelő C-vitamin-szintre szükség van ahhoz, hogy immunrendszerünk optimálisan működjön, de a szükségesnél több vitamin szedésével nem tudjuk fokozni a normál esetben jól működő ellenálló-képességünket. Illetve ahhoz, hogy elkerüljük a megfázást, nem elegendő, ha csupán C-vitamin-háztartásunkra figyelünk oda!

Tévhit: a megfázás antibiotikumokkal kezelhető

A megfázást majdnem minden esetben vírusok okozzák, az antibiotikumok viszont a baktériumok által okozott fertőzések kezelésében hatékonyak. Antibiotikumokkal tehát a megfázás nem kezelhető, kivéve abban az esetben, ha bakteriális felülfertőzés alakul ki.

Tévhit: a megfázás elleni komplex készítmények a jolly jokerek

Sajnos nem igaz. A tüneteket valóban enyhíthetik a megfázásra ajánlott tabletták és italporok, de abban sajnos nem nagyon segítenek, hogy hamarabb leküzdjük a betegséget.

Féligazság: megfázás idején a gyógynövények az igazi barátaid

A kakukkfű például tényleg jó nyákoldó, a hárs izzaszt, de nincs arra tudományos bizonyíték, hogy a tünetek enyhítése mellett könnyebben legyűrnénk a segítségükkel a megfázást.

Féligazság: ha betegek vagyunk, igyunk sok folyadékot

Ha valaki lázas és sokat izzad, akkor a folyadékpótlás kiemelt fontosságú. Alapesetben pedig, ha a megfázás nem jár lázzal, akkor az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter (felnőtteknél).

Tényleg csodát tesz a cink? Részben!

Egyes kutatások szerint a cink segít abban, hogy legyőzzük a betegségeket, de ezt még nem bizonyították egyértelműen. Egy próbát természetesen mindenképpen megér.

Inhalálás életre-halálra! Van benne valami…

A forró és nedves levegő segít megszabadulni a makacs lerakódásoktól, így például jó pár órára megszabadít a náthával járó fejfájástól, de sajnos önmagában a gőzöléssel sem tudjuk gyorsabban kiűzni a szervezetünkből a megfázást. Rosszat azonban nem teszünk azzal, ha alkalmazzuk!

Ami viszont vitathatatlan: ágynyugalom

Egyrészt így nem fertőzünk meg másokat, másrészt a szervezet a gyógyulásra tud koncentrálni. Ha lázasok vagyunk, semmiképpen ne hagyjuk el az otthonunk!

(Nyitó kép: unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top