nlc.hu
Életmód

Tévhitek a dohányzásról

Ne dőlj be: súlyos tévhitek a dohányzásról

Valóban a nikotin a legnagyobb ellenség, vagy az égés során keletkező füst és kátrány felelős elsősorban a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért? A téma sokakat érint, mégis rengeteg téves információ kering a cigaretta körül. Tiszta vizet öntünk a pohárba, és eloszlatjuk a legnagyobb tévhiteket!

Nemzetközi felmérések szerint jelenleg több mint 1 milliárd ember dohányzik a Földön. A dohányosok naponta hozzávetőlegesen 15 milliárd szál cigarettát szívnak el világszerte. Magyarországon több mint kétmillióan dohányoznak, tehát a lakosság nagyjából 25 százaléka. Ez körülbelül 13 milliárd szál elszívott cigarettát jelent évente. 

Lássuk, melyek a legnagyobb tévhitek:

1. tévhit: A cigizés megnyugtat

A már függővé vált dohányos csak újabb és újabb nikotinadaggal tudja megszüntetni azt a nyugtalanságérzetet, amit a nikotin hiánya vált ki. A szervezet ugyanis az egyre gyakoribb dohányzással egyre jobban hozzászokik a nikotinhoz és amikor ennek szintje csökken a vérben, hiányérzet, nyugtalanság jelentkezik. Ezt az érzést újabb cigaretta elszívásával tudja csillapítani. Ezáltal a dohányzó egy ördögi körbe zárja saját magát.

2. tévhit: A dohányzástól vékonyak leszünk

„A cigizés fokozza az anyagcserét, mivel a méregtől a szervezet próbál megszabadulni. Ezenkívül csökkenti az ízérzékelést és a rendszeresen dohányzóknál előfordul az étvágy csökkenése is.” Ez nem csak, hogy nem igaz, de ráadásul pont, hogy a szervezetbe kerülő és hasznosuló életfontosságú vitaminok mennyiségét redukálja, ami előbb-utóbb hiánybetegségeket okozhat. A testalkatot és súlyt elsősorban az határozza meg, mit örököltünk, mit és mennyit eszünk és mennyit mozgunk. Aki a dohányzásról való leszokás után meghízik, az minden bizonnyal a hiányzó cigarettát gyakori evéssel, nassolással pótolja. Az alak és kondíció megőrzésének legjobb módszere – a dohányzás minden formájának kerülése mellett – a rendszeres sportolás és az egészséges étkezés.

3. tévhit: A dohányzás csak akkor káros, ha évtizedeken keresztül űzzük

„Ha csak pár hétig vagy hónapig cigizünk, az még nem annyira vészes.” Ezzel szemben az igazság az, hogy a dohányzásnak már rövid távú, nagyon kellemetlen következményei is lehetnek, amelyek már igen korán megmutatkozhatnak. Ilyenek pl. a köhögés, krákogás, nehezebb levegővétel, romló sportteljesítmény. A tüdőben és az erekben lezajló elváltozások már korán kialakulhatnak, de minden embernél különböző idő eltelte után válnak érzékelhető betegségekké, okoznak panaszokat.

Tévhitek a dohányzásról4. tévhit: A nikotin miatt káros a dohányzás

Mark Kehaya, az egyik Egyesült Államok-béli dohánykereskedelmi vállalkozás vezetője elmondta: egy USA-ban készült, közelmúltbeli felmérés szerint „az amerikaiak többsége még mindig azt gondolja, hogy az alacsonyabb nikotintartalom teszi az egyik dohányterméket kevésbé ártalmasabbá a másiknál.” Sőt – a National Cancer Institute tanulmánya szerint – „az amerikaiak 71 százaléka meg van győződve arról, hogy a nikotin rákot okoz.”

A mai tudományos konszenzus szerint azonban elsősorban nem a nikotin, hanem az égés és az égés során keletkező füst és kátrány a fő felelőse a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásának.

5. tévhit: Minden füstmentes technológia ugyanolyan

„Mindegy, milyen alternatívát választok, ugyanazt szívom!” Noha a különböző füstmentes technológiákban közös, hogy füst és égés nélkül működnek, azonban működésük és hatásuk különböző lehet. Füstmentes technológiának számít például az elektronikus cigaretta, a nikotinpárna vagy a dohányhevítéses technológia. Előbbi dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát. A dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés és így füst, valamint hamu se képződjön.

A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek. A cigarettánál akár 70-95%-kal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak, azonban a károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatához még hosszú távú kutatások szükségesek. Másrészt így is jut nikotin a szervezetbe, aminek – amellett, hogy függőséget okoz – káros egészségügyi hatásai is ismertek.

Fontos! Ha nem dohányzik, ne is kezdje el! Ha már dohányzik, akkor minél előbb szokjon le, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek 100%-ban a dohányzás ártalmai. Ha nem szokik le, akkor tájékozódjon az ártalomcsökkentésről.

Ez a médiatartalom társadalmi célú reklám, mely készült a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére.

 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top