nlc.hu
Életmód

Ezeket az ételeket kerüld el, ha horkolsz!

Ezeket az ételeket kerüld el, ha horkolsz!

A problémát megoldani nem fogja, de sokat segíthet a helyes étrend.

Kevés bosszantóbb dolog van, mint éjszaka arra kelni, hogy a párunk hangosan horkol. Utána nem könnyű visszaaludni, ha pedig mégis sikerülne, akkor a következő nagyobb horkanásra úgyis megint felriadunk. Ennél már csak az a rosszabb, amikor az ember saját magát kapja horkoláson: frusztráló a tudat, hogy nem tudjuk kontrollálni, mit csinálunk alvás közben, és szégyelljük, hogy egy öntudatlan dologgal megnehezítjük a körülöttünk lévők életét.

A horkolás megszüntetésére számtalan trükk és tipp létezik a horkolásgátló párnától kezdve a száj leragasztásáig, de a dietetikusok szerint már azzal is sokat javíthatunk a helyzeten, ha bizonyos élelmiszereket megpróbálunk elkerülni. 

De mi is a horkolás és mi okozza?

Horkolás alatt azt értjük, amikor az alvás során a légutak összeesése miatt hangjelenség keletkezik, amelynek gyakorisága, időtartama és erőssége változó lehet. Önmagában ez a hang még nem betegség, de előfordul betegségek kísérő tüneteként, például az éjszakai légzéskimaradásokat jelentő obstruktív alvási apnoé szindróma esetén.

Felnőtteknél emellett az orrsövényferdülés, a mandulamegnagyobbodás, a túlsúly és a dohányzás is hajlamosít horkolásra. Ezek ugyanis mind a garat és a légutak méretét szűkítik, azt pedig, hogy normál esetben nem jut elég levegő a tüdőbe, horkolással kompenzáljuk alvás közben.

Ezeket az ételeket kerüljük, ha nem akarunk horkolni

A feldolgozott élelmiszerek, a tejtermékek, a búza és a cukor fogyasztásának csökkentésével, valamint a gyulladáscsökkentő élelmiszerek étrendbe való beépítésével megelőzhetjük a légutak és az orrmelléküregek elzáródását, valamint elősegíthetjük a levegő jobb áramlását alvás közben. Ezt a négy élelmiszert érdemes elkerülni – főleg este – ha háttérzajtól mentes, nyugodt éjszakára vágyunk.

gyorskaja

Ezeket az ételeket jobb elkerülni, ha nyugodt éjszakára vágyunk
(Fotó: Getty Images)

1.Tejtermékek

Van egy rossz hírünk: lefekvés előtt jobb kihagyni a sajtot, a joghurtot és a fagylaltot, mivel a tejtermékekben található laktóz növeli a nyálkatermelést, ami hozzájárulhat a horkoláshoz.

2. Cukros nasik

Bár ez józan paraszti ésszel is belátható, a szakértők felhívják a figyelmet, hogy ne fogyasszunk este cukros üdítőket, kekszeket és csokoládét. A finomított cukor ugyanis szintén gyulladást okozhat a torokban és az orrjáratokban. Ugyanez mondható el a búzaalapú termékekről, beleértve a kenyereket és péksüteményeket, amelyek nemcsak a gyulladáshoz járulnak hozzá, hanem a nyálkatermelést okozó molekulákat is fokozzák.

3. Gyorskaja

Egy jó kis esti mekinél nincs is jobb, ugye? Pedig van, mégpedig egy horkolás nélkül átaludt éjszaka. A gyorséttermi ételeket soha nem szabad lefekvés előtt fogyasztani, ha meg akarjuk szüntetni a horkolást, mivel az erősen feldolgozott ételek torlódást okozhatnak a légutakban. A lefekvés előtti nagy kajálások emésztési zavarokat is okozhatnak, ami megzavarhatja az alvási szokásokat, és potenciálisan súlyosbíthatja a horkolást.

4. Zsíros húsok

Végül pedig csökkenteni kell a magas zsírtartalmú húsok késő esti fogyasztását. A szakértők szerint a zsíros húsdarabok horkolást okozhatnak, mivel a magas fehérjetartalom és a telített zsírok válthatják ki a váladéktermelést. Próbáljunk meg sovány húsokra, például szárnyasokra és halra váltani, közvetlenül lefekvés előtt pedig  az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk húst.

Míg bizonyos ételek elhagyása segíthet csökkenteni a horkolást, más tényezők, például a dohányzásról való leszokás, a túlsúly leadása és az alkohol kerülése sokkal nagyobb hatással lehet rá, így az étrendünk átalakítása mellett azoknak is érdemes kiemelt figyelmet szentelni.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top