nlc.hu
Életmód

Csökken a házunk és az autónk értéke, ha dohányzunk

Óriási összegeket farag le a dohányzás a ház és az autó értékéből

Az értékbecslő szakemberek szerint súlyos százezrekkel csökkenhet az autónk és a lakásunk értéke, ha dohányzunk azokban.

A dohányzás rendkívül káros az egészségünkre, azt azonban már kevesen tudják, hogy az autónk vagy az ingatlanunk vételárára is hatással lehet egy esetleges eladás során.

Jelentős az értékcsökkenés az autóknál

Akár több százezer forinttól is eleshetünk akkor, ha a járművünkben erős cigarettaszagot éreznek a kereskedők vagy a potenciális vásárlók.

Az autókban való dohányzás nagyon rossz hír a járművek egészségét illetően” – fogalmazta meg Derren Martin értékesítési igazgató. Kifejtette, hogy az első dolog, amit egy autókereskedő megtesz, amikor egy dohányos által eladott autót néz, hogy levonja a vételárból az esetleges alkatrészcserék árát. Így végül jóval kevesebb összeg ütheti a markunkat. Ez egyszerűen annak a ténynek köszönhető, hogy az autó csak úgy lesz tovább értékesíthető, ha előtte bizonyos alkatrészeit lecserélik.

Hovatovább, akkor még szerencsések is vagyunk, ha egyáltalán találunk olyan vásárlót, aki megvenné tőlünk a járművet. Sokan ugyanis azonnal felhagynak a szándékukkal, mikor megtudják, hogy dohányostól vennék meg azt. Ilyen esetben ugyanis nagyon költséges lenne az autó tisztítása, valamint a kellemetlen szagok és nyomok eltávolítása. A legsúlyosabb esetekben például az is előfordulhat, hogy a belső és mennyezeti szövetet egy az egyben le kell csupaszítani. Az eladási árat lejjebb húzó költségek közé tartozik még a műszerfalon és a kárpitokon lévő nyomok, foltok és cigarettaégések jelenléte is.

De mit is károsít az autóban való dohányzás?

A cigarettázásnak két fő hatása van a járművekre. Az egyik, hogy jelentős mértékben károsítja a belső tér fizikai állapotát. A másik pedig az, hogy nagyon rossz szag fog uralkodni az autónkban. Bár sokan azt gondolják, hogy a rossz szag könnyen elűzhető egy erős légfrissítő használatával, ez azonban nincs így. A cigarettából származó dohányfüst és szennyező anyagok egy része ugyanis megtapad az autó felületén, a dohányzás abbahagyása után is kifejtve káros hatásaikat. Hovatovább, a füst beépül az autó klímaberendezésébe is, amelyet csak egy speciális tisztítási folyamattal lehet csak eltüntetni. Rossz hírünk van azok számára is, akik úgy döntenek, hogy inkább kijátszanák a rendszert az ablakok lehúzásával. A szakértők szerint ez ugyanis semmit sem segít a helyzeten.

Bár egy hosszú dugóban kellemes lehet egy szál cigaretta, súlyos károkat okozhatunk vele (Fotó: Getty Images)

Bár egy hosszú dugóban kellemes lehet egy szál cigaretta, súlyos károkat okozhatunk vele (Fotó: Getty Images)

A lakásoknál is nehezebbé válik az eladás

A benti dohányzás nem csak az autónk állapotára, de a lakásunkéra is káros hatással lehet. A falak közötti cigarettázás ugyanis szagokat, foltokat és más egyéb pusztító jelenségeket hagyhat maga után. Az American Lung Association szerint a cigaretták több mint hétezer vegyi anyagot tartalmaznak, amelyeket még a legellenállóbb levegőtisztító növények, vagy légkondicionálók sem tudnak eltávolítani az otthonunkból. A kibocsátott füst ugyanis folyamatosan kering a levegőben, rátelepszik a bútorainkra, elektronikus eszközeinkre. Veszélyeztetve ezáltal a lakók és a házi kedvencek egészségét is. A cigarettákról az is ismert, hogy sárgás színűre színezik a fogainkat. Ez azonban ugyanúgy megtörténhet a falainkkal és a bútorainkkal is. Mindez egy idő után azt eredményezi majd, hogy újra kell festeni a falakat, le kell cserélni a bútorokat és a padlózatot, pláne akkor, ha el akarjuk adni a házunkat. Az elszíneződés azonban csak a legelső lépcsőfok. Ha valaki hosszú ideig a lakásban cigarettázik, egy idő után nagy eséllyel okoz égési sérüléseket egy bútoron vagy a szőnyegen.

Mindezeket olvasva nem csoda, hogy akár 30 százalékkal is csökkentheti egy otthon értékét az, ha dohányoztak benne. Eladni is sokkal nehezebb lesz, ugyanis kevésbé valószínű, hogy kisgyermekes családok választják ki maguknak az ingatlanunkat, ha cigarettáztunk benne. Hiába egy alapos takarítás vagy bútorcsere, a nemdohányzók hamar megérzik a házba beépült füst szagát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top