nlc.hu
Életmód

Kutatás a dohányzásról

22 éves kor alatt betiltanák a dohányzást

Egy tanulmány szerint, akik 20 éves koruk előtt kezdenek el dohányozni, nehezebben tudnak leszokni.

Drasztikus lépéseket javasolnak japán kutatók: 22 éves kor alatt betiltanák a dohányzást. Egy friss kutatás szerint – amiről a Portfolio számol be – hogy azok, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni, magasabb nikotinfüggőségről számoltak be, és kevésbé sikeresen szoktak le, mint azok, akik 20 évesen vagy annál idősebb korukban kezdtek el dohányozni.

kifestett férfi dohányzik

Fotó: Pexels.com

A dohányzás komolyan károsítja az egészséget. Dr. Koji Hasegawa, a Kiotói Orvosi Központ munkatársa, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2023-as kongresszusán bemutatott tanulmány egyik szerzője elmondta: „Eredményeink azt mutatják, hogy a dohányzás korai elkezdése magasabb nikotinfüggőséggel jár, még fiatal felnőtt korban is.”

Az adataik szerint, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni, átlagosan napi 25 cigarettát szívtak, míg azok, akik később kezdtek el dohányozni, átlagosan napi 22 cigarettát. A korán kezdők magasabb légúti szén-monoxid-szintet is mutattak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top