nlc.hu
Életmód
Az egészséges életmód hatása az egykori dohányosokra

A volt dohányosok is elkerülhetik a korai halált, ha erre odafigyelnek

Az életmódváltásnak rengeteg áldásos hatása van.

Az egészséges életmód segít csökkenteni a dohányzás miatt megnövekedett halálozási kockázatot az egykor dohányzók esetében, derül ki az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) tanulmányából.

A kohorszvizsgálatban 159 937 korábbi dohányos egészségi állapotát vizsgálták hosszabb időn át. A kutatásból kiderült, hogy 27 százalékkal kisebb volt a halálozási kockázat azok számára, akik szigorúan követték a testsúlyra, táplálkozásra és sportra vonatkozó ajánlásokat, szemben azokkal, akik nem. Ez az összefüggés a különféle – például szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos – betegségek esetén is megmutatkozott – írta Maki Inoue-Choi, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás résztvevőinek életkori átlaga a vizsgálat kezdetén 62,6 év volt. Átlagosan tíz évvel korábban hagytak fel a dohányzással. A kutatók a következő 18,9 évben négy életmódbeli tényezőt követtek nyomon náluk: a testtömeg-indexet (BMI), a táplálkozást a Healthy Eating Index alapján, a testmozgást és az alkoholfogyasztást. Ezeket aztán összehasonlították a résztvevők halálozási kockázatával.

Füstöt fúj egy fiatal nő

Fotó: Pexels

A vizsgálatvezetők úgy találták, hogy heti több mint négy óra sport 17 százalékkal, a BMI alapján normál tartományba tartozó testsúly 14 százalékkal, az egészséges táplálkozás 9 százalékkal, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése pedig 4 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. Az életmódváltás áldásos hatásai akkor is szignifikánsnak mutatkoztak, ha a résztvevők nem követték betű szerint az ajánlásokat.

A leginkább egészségtudatos egykori dohányosoknál a különféle megbetegedések miatti elhalálozás kockázata is jelentősen csökkent: a szív- és érrendszeri betegségek miatti halál kockázata 28, a daganatos betegségek miatti halál kockázata 24, a légúti betegségek miatti halál kockázata pedig 30 százalékkal alacsonyabb volt náluk.

(via MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top