nlc.hu
Kullancsveszély

3 test - és lélekfrissítő mozgásforma a szabadban

Három test- és lélekfrissítő, szabadban végezhető mozgásforma a futáson kívül

Cikkünkben három olyan mozgásformát mutatunk, ami a testünkön kívül a lelkünknek is jót tesz.

Nordic walking

Néhány éve a nordic walkingot még csak az idősebb korosztály mozgásformájának gondoltuk, de ma már a fiatalok is előszeretettel űzik. Nem az a helyes gyaloglási forma, amit régóta gondolunk: nem kell furcsa módon tekerni a csípőt, és természetellenesen lépkedni. A nordic walking gyakorlatilag egy tempós séta, ami a botok használata miatt a felsőtestünket is  megmozgatja.

Ha valakinek nem kenyere a futás, szeret sétálni, de ennél intenzívebb  mozgásformát keres, akkor a nordic walkingban megtalálhatja a tökéletes megoldást! Végezhető aszfalton és  terepen, erdőben és parkokban. Csupán arra kell figyelni, hogy a különböző felületeken a botra eltérő gumiburkolatot kell tenni.

Sportok a szabadban

A szabadban töltött idő a léleknek is jót tesz (Fotó: Getty Images)

TRX

A TRX eredetileg katonai edzésforma volt, de az amerikai haditengerészetnél a mai napig  alkalmazzák. Már sokféle TRX-kötél között választhatunk. A használata – szó szerint – faék  egyszerűségű: az edzéshez nem kell más, csak egy fa, és már indulhat is a szabadtéri sport. Ennek ellenére az összes izmunkat alaposan megdolgoztatja.

Sokféle „felhasználási módja” van: attól függően, hogy milyen gyakorlatokat végzünk, lehet szálkásodást előidéző, izomépítő, vagy akár fogyást segítő is. Az internet tele van gyakorlatokkal, köztük olyan videókkal, amelyek bemutatják a helyes mozdulatsorokat.

Az edzés során a fél perc intenzív mozgást 10-20 másodperc pihenő követ. A TRX a saját testsúlyos edzés egyik leghatékonyabb formája, aminek nehézségi szintjei a felfüggesztéstől való távolsággal szabályozhatók.

Túrázás

A túrázás az egyik legjobb sportprogram tavasszal, akár családi, vagy baráti programként. Gyönyörű tájakra juthatunk el, teleszívjuk tüdőnket friss levegővel, miközben alaposan megmozgatjuk az izmainkat. Az emelkedők és a lejtők váltakozásai formálják a combizmainkat, vádlinkat, a fenékizomokat, és a hasizmokat.

Kezdőknek fontos tanács, hogy megfelelő cipőt válasszanak. Ezen rengeteg múlik: egy jó túracipő nem csúszik, jól tapad, kellően bordázott, és nem töri fel a lábat. Ne feledkezzünk meg a vízről, és vigyünk magunkkal némi elemózsiát is, müzliszeletet, gyümölcsöt, hosszabb útra szendvicseket.

Fontos, hogy a hátizsákunkban legyen kullancsriasztó spray. A túrához olyan nadrágot válasszunk, ami követi a test vonalát, ugyanis minél passzosabb egy ruhadarab, annál inkább véd a kullancsok ellen. Nem tudnak bemászni alá, és könnyebben lecsúsznak róla. A cipőnk mindenképpen legyen zárt, a zoknink hosszú. Indulás előtt fújjuk be magunkat kullancsriasztó spray-vel és a hátizsákban vigyük is azt magunkkal!

Bármelyik szabadtéri mozgásformát választjuk, fontos tudnunk, hogy a kullancsok ma már szinte egész éven át jelen vannak. Általában a dús aljnövényzetű erdőkben, mezőkön érzik igazán jól magukat, de ma már a városi parkokra, kisebb zöldterületekre sem mondanak nemet. Vagyis a természet bármely részén védekezzünk a kullancsok ellen!

Ezek az apró élősködők sokféle fertőzést terjeszthetnek, melyek közül az FSME-vírus* okozta agyvelőgyulladás védőoltással megelőzhető. Az FSME-vírus elleni védőoltások segíthetnek abban, hogy elkerülhessük a betegséget, az oltást a gyermekorvos vagy háziorvos írhatja fel receptre.¹

Referenciák:
*FSME-vírus: Frühsommer meningoenzephalitis virus, kullancsencephalitis vírus                                                            
1. Országos Epidemiológiai Központ 2. Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről, Epinfo 16. évfolyam 3.KÜLÖNSZÁM 2009. május 4. http://www.oek.hu/oek.web?to=1725,2496&nid=926&pid=1&lang=hun Utolsó megtekintés: 2021. március 29.
PP-FSM-HUN-0141
OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/23517-2/2021.
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu
Anyaglezárás dátuma: 2021. április 9.

A cikk megjelenését a Pfizer Kft. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top