1. Caprese tésztasaláta
Hozzávalók:
- 450 g nyers tészta
- 1 csokor koktélparadicsom
- 1 nagyobb golyó mozzarella sajt, feldarabolva
- 1/3 bögre felaprított friss bazsalikom
- 1 kis pohár balzsamecetes öntet (olívaolaj, balzsamecet, só, méz, bors keveréke vagy bolti)
Elkészítés:
Al dentére (közepesen keményre) főzd meg a tésztát, majd hagyd kihűlni.
Minden összetevővel keverd össze egy nagy tálban.
Már tálalhatod is! Hűtőben 3 napig eláll.
2. Modenai spagetti
Hozzávalók:
- só
- 1 konzervkukorica
- 500 g spagettitészta
- 2 evőkanál margarin
- 300 ml főzőtejszín
- egy kiskanál méz
- egy filézett csirkemell
- bors
- 0,5 dl fehérbor
- 2 evőkanál olaj
- egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém
Elkészítés:
A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.
3. Fehérboros-rozmaringos csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 4 db csirkecomb
- köretnek karfiol
- köretnek brokkoli
- 3 szál rozmaring
- ízesítéshez citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- köretnek sárgarépa
- 5 dl (olaszrizling) fehérbor
- 3 dl húsleves
Elkészítés:
A csirkecombokat félbevágod, és besózod. A rozmaringot leszárazod, kissé összeaprítod. Magas falú serpenyőben olajat forrósítasz, és beleteszed a combokat. Hirtelen megpirítod mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórod a rozmaringgal, egyszer átpirítod, és felöntöd a borral. 2-3 dl húslevet öntesz rá, lefeded, és lassú tűzön puhára párolod. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesíted. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforralod. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzöd, és a csirkecombokhoz kevered.
4. Fűszeres sült brokkoli baconös tejföllel
Hozzávalók:
- fél kávéskanál só
- 1 doboz tejföl
- 4-5 szelet bacon
- 1 dl olaj
- késhegynyi fűszerpaprika
- ízlés szerint chili paprika
- 1 db brokkoli
- fél kávéskanál currypor
Elkészítés:
A sütőt elmelegíted 220 fokra, közben egy keverőtálban összekevered az olajat a fűszerekkel. A brokkolit beleborítod egy nejlonzacskóba, ráöntöd a fűszeres olajat, és alaposan összerázod. Sütőpapírral kibélelt tepsire borítod, a vágási felülettel lefelé fordítva. 18-20 perc alatt készre sütöd. A bacont felkockázod és egy serpenyőben ropogósra sütöd. Leitatod a zsírját, hagyod hűlni, majd összekevered a tejföllel.
5. Ananászos csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 1 ananász
- 1 fej hagyma
- 1 citrom
- 1 dl húsleves
- 1 dl kókusztej
- 1 ek. madras currypor (enyhe)
- friss koriander zöldje ízlés szerint
- 3 ek. napraforgóolaj
- só
Elkészítés:
Mosd meg, és kockázd fel a csirkemellet. Forrósíts fel 2 evőkanál olajat, enyhén pirítsd meg benne az apróra vágott hagymát és a curryport. Add hozzá a felkockázott húst, pirítsd meg, majd öntsd rá a húslevest és a kókusztejet, sózd, ha szükséges (a leves sósságától függ). Főzd, míg a csirke megpuhul, ekkor adj hozzá a megpucolt, felkockázott ananászt. Néhány percig főzd, majd tálaláskor szórj rá friss korianderleveleket, és kínálj mellé köretnek jázminrizst.
6. Sajtos-baconös lepény
Hozzávalók:
- 5-6 szelet bacon
- 1 nagy fej lila hagyma
- 10 dkg natúr krémsajt
- kevés zöldfűszerkeverék
- 25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
- 5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt
Elkészítés:
A bacont feldarabolod és megsütöd, majd kiveszed a serpenyőből, és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztod a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegíted. A leveles tésztát kinyújtod, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teríted, a peremeit felhajtod. A krémsajtot elkevered a zöld fűszerekkel, megkened vele a leveles tésztát, aztán rászórod a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütöd.
7. Sült sajtgolyó
Hozzávalók:
- 15 dkg sajt (nálam Gouda)
- 2 db tojás
- kevés só
- 13 dkg liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az olajat kisebb serpenyőbe öntöd, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezded. A sajtot lereszeled, majd hozzáadsz minden egyebet, és összegyúrod. Gombócokat formázol belőle, és a bő olajban kisütöd.
8. Töltött gomba
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 dkg tölteni való közepes méretű csiperke
- 25 dkg krémfehér sajt
- 2 dl natúr joghurt
- 20 dkg füstölt tarja
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt Gouda sajt
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj
- bors, só
Elkészítés:
A gombák tönkjét távolítsd el, ha szükséges, és pucold meg a gombákat. A krémfehér sajtot villával törd össze, keverd el a joghurttal, a tojással, az apróra vágott sonkával, a zúzott fokhagymával, a vágott petrezselyemmel, sózd, borsozd. Helyezd a gombákat sütőpapírral bélelt tűzálló tálra, sózd, borsozd a belsejüket, töltsd meg a sajtkrémmel, szórd meg a reszelt sajttal, majd 220 fokra melegített sütőben süsd 25-30 perc alatt készre.