Lehetőségekkel teletöltve cikkek

Jó kezdés egy jó naphoz

Ugye milyen meglepő, ha azt mondjuk, hogy a családod és a reggeli között fontosabb kapcsolat van, mint gondolnád? Pedig így igaz: egy jól sikerült reggelizéssel szinte borítékolható, hogy az egész nap is jól telik majd kedves kis családod számára.
Jó kezdés egy jó naphoz


Kezdjétek együtt a napot!

A reggelizés egy igazi családi program – ilyenkor mindenki körbeüli az asztalt, ezzel biztosítva, hogy a gyermekek nyugodt körülmények között fogyaszthassák el a nap első étkezését. Ez a pár percnyi együtt töltött idő nemcsak a család lelki egyensúlyához járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottabb, nagyobb tápértékű, változatos és vitaminban dús reggelit fogyasszanak – ami nem utolsósorban a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában is fontos tényező. És mivel ezek a jó szokások gyermekkorban alakíthatók ki leghatékonyabban, könnyű belátni, hogy nektek, szülőknek nagyon is érdemes időt szánni a vidám közös reggelizésre.

Megjegyeznénk, hogy a reggeli a memóriát is javítja
Jó néhány, gyermekek körében végzett kutatás¹ foglalkozott már a reggelizés és a kognitív funkciók (figyelem, memória, problémamegoldás) közötti kapcsolattal. Hogy milyen eredménnyel? Kapaszkodj meg: a legtöbb vizsgálat azt bizonyította, hogy azok a gyermekek, akik minden nap reggeliznek, jobb szellemi teljesítményre képesek – könnyű tehát belátni, hogy nem érdemes gyermekünket reggeli nélkül engedni el otthonról.
És ha nem éhes? Ilyenkor sem kell kétségbeesni, van rá megoldás: a reggeli kakaó! Illatával nemcsak az ágyból lehet kicsalogatni a kis lurkókat, hanem segítségével apránként arra is rá lehet szoktatni őket, hogy suliba indulás előtt mindig vegyenek magukhoz valamilyen táplálékot  – hol egy kis kakaót, hol valami más finomságot.

Vége a hétköznapoknak
A hétvégék mindig nagyszerű alkalmak arra, hogy még több időt tölthessen együtt a család, persze minél több közös programmal. A közös bevásárlás, túrázás vagy kertészkedés mellett például a közös reggelikészítéssel. Engedjétek, hadd szárnyaljon gyermekeitek fantáziája – jöhetnek az izgalmas, soha nem látott reggeli fogások!

Fedezd fel gyermeked kreativitását, és játssz velünk nagyszerű Nesquik ajándékokért
————————
¹ Források: Franca Marangoni et al: A consensus document on the role of breakfast in the attainment and maintenance of health and wellness. ACTA BIOMED 2009; 80: 166-171.
International Food Information Council Foundation: Breakfast and Health
Pollitt E, Mathews R. Breakfast and cognition: An integrative summary. Am J Clin Nutr. 1998;67(suppl 4):S804-S813.
Rob Quigley, NZ Registered Dietitian, Quigley and Watts, Ltd, Dr Rachael Taylor, Senior Lecturer, Department of Human, Nutrition, University of Otago, Assoc Prof Robert Scragg, Associate Professor of Epidemiology, School of Population Health, University of Auckland: Is consuming breakfast important for academic performance, maintaining a healthy body weight, and improving nutrient intake and lifestyle habits in children? A report prepared by the Scientific Committee of the Agencies for Nutrition Action, May 2007.

 

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top