Psziché

A léleknek is kell a böjt

Ha böjtölsz, még bírd ki szombatig, és gondolj arra, hogy nemcsak a testednek, a lelkednek is van ideje még tisztulni. Nézz befelé, és ne ijedj meg önmagadtól!

A böjt már régóta nem csak a vallásokhoz kapcsolódik. Lelki megtisztulásra, befelé figyelésre mindenkinek igénye van, ezért egyre elterjedtebbek a böjttáborok. Sokaknak szükségük van ugyanis az elvonulásra, amikor a külső ingereket kiiktatják, és egyre közelebb kerülnek önmagukhoz. Amint a testünk nem a szilárd táplálékból nyeri az energiát, a lelkünk is egyre inkább a saját, belső erőforrásaihoz fordul.

Szembenézni az árnyoldalunkkal

“A lelki nagytakarítás előtt azonban már a természetközeli népek is kitombolták magukat – állítja dr. Fekete Anna pszichológus. – Gyakran maszkokban mulattak, melyek játékos, tréfás formában emelték ki személyiségük mélyebb, rejtettebb, társadalmilag vagy erkölcsileg esetleg kevésbé elfogadható aspektusait. Így megjelenítették és kiélték lelküknek azt a részét is, amely a hétköznapokból kiszorult. Nem megtagadták és elhazudták, hanem humoros módon táncolták, játszották ki magukból az ördögöt, az állatot, a bolondot, a csalót, a részegest, a bénát, a csapodárt. Mivel mindezt egy rítus keretében tették, megélhették, hogy az impulzusok bennük laknak ugyan, de nem uralkodnak rajtuk, hanem ők irányítják azokat.”

A pszichológus szerint a lelki megtisztuláshoz elengedhetetlen, hogy először tudatosan szembenézzünk a “sötét” oldalunkkal. “A böjt csendje, a befelé fordulás előtt a léleknek szüksége van erre is, különösen akkor, ha valóban újjá akarunk születni. Úgy nem lehet nagytakarítani, hogy ne húznánk ki a fiókokat, ne tárnánk szélesre az ablakokat, és ne borogatnánk ki mindent a szoba közepére.”

Mi rejtőzik a lelked mélyén?

Ezután következhet a finom tisztogatás, ami már csendben zajlik. Amikor napokig, esetleg hetekig semmilyen szilárd táplálékot nem fogyasztunk, nem csak a testünk tisztul meg. Kialakul egy módosult tudatállapot, mint amilyet hipnózisban vagy transzállapotokban élünk át. Nem a testi szükségleteinkkel és a külső ingerekkel vagyunk elfoglalva, így a lelkünk egyszer csak feltárja magát teljes, néha ijesztő valójában. “Amikor megvonunk magunktól dolgokat, ingerlékenyek leszünk, és feltörhetnek fájdalmas érzések vagy emlékek belőlünk. A böjt az egyik legjobb módja annak, hogy ezeken elgondolkozzunk, újraéljük, átértékeljük mindazt, ami valaha történt velünk. Ilyenkor egy védett és biztonságos közegből emlékszünk vissza a múltra, és másként láthatjuk mindazt, amit korábban tapasztaltunk – magyarázza szakértőnk. – Feldolgozhatjuk a régi sérelmeket és a módosult tudatállapot miatt új megoldások nyílhatnak meg előttünk.”

Felszabaduló új energiák

“A böjt alatt és után soha nem
tapasztalt felszabadultságot,
könnyűséget élhetünk át.

Nemcsak a sötét oldalunkra, a hibáinkra, rossz szokásainkra ébredhetünk rá a böjt alatt, hanem a rejtett erőforrásaink is előbukkanhatnak. “Olyan lehetőségek tárulhatnak fel, melyeket elképesztő fájdalommal élhetünk meg. Például hogy mennyi évet, évtizedet, kapcsolatot, élményt vesztegettünk el, esetleg visszahozhatatlanul. Ha megérezzük, hogy simán elvégezhettünk volna egy egyetemet ahelyett, hogy éveken át a tévé előtt ültünk, esetleg a gyermekkori sérüléseinkből adódó érzékenységünk miatt hány párkapcsolatot rontottunk el, az megrázó lehet” – mondja dr. Fekete Anna.

Persze a fájdalmon túl rengeteg energiát is nyerhetünk a felismerésekből. A böjt alatt és után soha nem tapasztalt felszabadultságot, könnyűséget élhetünk át, és azt érezhetjük, szinte kicsattanunk az erőtől. Kevesebb alvásra lesz szükségünk, vidámabbak leszünk, és jóval hosszabb ideig tudunk koncentrálni. Olyan, mintha megszabadultunk volna egy nagy adag tehertől, ami addig nyomta a vállunkat. “Amikor túllépünk azon, hogy mindenféle idejétmúlt érzelemmel, gondolattal, az életünket visszatartó ballasztokkal azonosítsuk magunkat, elképesztő energiaforrások fakadnak fel testünk-lelkünk legmélyéről. Ez a böjt csodája” – fogalmaz szakértőnk. De mindezt csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha a megtisztulás során tényleg képesek vagyunk befelé figyelni.

 

A léleknek is kell a böjtCikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.

A tartalomból:

  • “A kapcsolatunk nemes küzdelem” – Afrikai férj európai feleséggel
  • Vereségek nélkül nincs győzelem – Interjú Litkey Farkas olimpikon vitorlázóval
  • “Erényt faragtam a munkamániámból” – Önpusztító munkafüggőség
  • Nincs mitől félnünk – Interjú Ole Nydahl lámával
  • Azt a kutyafáját! – Ha káromkodik a gyerek
  • Pornót néz a gyerekem

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top