Mindennapok

A nők harca a nőiségért

"Add át magad a nőiességnek! Fedezd fel magadban az ősanyát! Érezd a női isteni energia áramlását, engedd, hogy minden sejted átjárja ez a női őserő!" Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal mindennap találkozunk, a legkülönfélébb módszerek, kurzusok biztatják a nőket, hogy kemény, elférfiasodott világunkban újra megtalálják magukban a feminin erőt. De vajon mit jelent ma nőnek lenni? Hogyan tudjuk a nőiségünket megélni, képviselni, megtapasztalni szentségét – és végül: hogyan ébreszthető fel az a mélyben lapuló őserő, ami minden nő sajátja? Többek között ezekre a kérdésekre keresik és adják meg a választ a budapesti <a href=http://www.integraleuropeanconference.com/index.php?id=10&L=1 > Európai Integrál Konferencia </a> izgalmas előadói, Arielle Brouwer és Elizabeth Debold.

Az elmúlt húsz évben valami megváltozott, az izgalmas útkeresés idejét éljük, amikor nők millióiban mozdult meg a vágy, hogy felfedezzék, kutassák a bennük rejlő feminin szentséget, hogy meggyógyítsák, életre hívják a bennük lakó, de szunnyadó női energiát, ami méltó és egyenrangú ellenpólusa lehet a mindenkori, zabolátlan maszkulin erőnek.

A nők harca a nőiségért

 

A vágy hatására rengeteg elmélet, módszer született már, s míg egyesek a nők biológiai szerepének, az anyaságnak tulajdonítják a nőiség mindenkori hajtóerejét, sokan különböző rituálék keretei között ünneplik a nőben rejlő istennőt. Vannak, akik mélyebbre ásnak, vallják, hogy a nőiség a psziché része, alapja, ami nem ellenfele, hanem méltó és egyenrangú párja a maszkulin erőnek. Akármelyik elképzelést is vizsgáljuk, mindben közös, hogy a feminin erőt nem valahol a messzi térben, hanem legbelül, az emberben keresik.

A Yin-világ

Arielle Brouwer
Arielle Brouwer

A konferencia egyik előadója, Arielle Brouwer a Yin-világ izgalmas dimenziójába vezet be minket, abba, amit ő maga is saját tapasztalatai mentén fedezett fel: “Boldog vagyok, hogy egy részem, ami hosszú ideje rejtve volt előttem, felfedte, megmutatta magát. Úgy gondolok erre a részemre, mint a színházra, egyszerre vagyok bizonytalan és izgatott, hogy felfedezhetem és megmutathatom ezt a bennem rejlő női erőt” – írja weboldalán Arielle Brouwer.

A Yin-energia feltérképezését a maszkulin energia uralta világ ihlette, a szükség, hogy megszülethessen az egyensúly női és férfi energia között, hogy ráléphessünk végre arra az arany középútra, amin harmóniában megfér egymás mellett női és férfi erő. Ahhoz, hogy teljesen feltárhassuk magunkat, hogy megtapasztalhassuk, milyen az, amikor igazán él az ember, vissza kell hoznunk az elveszett részeinket. Ebben segít a színház, a tánc, a képzőművészet és nem utolsó sorban a női csoport ereje.

A nőiség a tudatban születik

Elizabeth Debold
Elizabeth Debold

“A nők megtanulták, hogy milyennek kell lenniük, ha sikeresek akarnak lenni a mai világban: csinosnak és magabiztosnak kell mutatkozniuk, és jól el kell temetniük magukban az olyan érzelmeket, mint a harag vagy a sebezhetőség. Megtanultuk »tárgyként« elhelyezni magunkat a férfikultúrában, bár folyamatosan önmagunkat vizsgáljuk, a lényeg továbbra is az, hogy mit reflektálunk a külvilág felé” – írja Elizabeth Debold, az Európai Integrál Konferencia egy másik előadója, aki nemiség evolúciós fejlődését boncolgatja.

Az integralista szakember vallja, itt az idő, hogy az ember újraépítse tulajdon kultúráját, amiben a két pólus – feminin és maszkulin – együtt hozza létre azt a dinamikus alapot, amire egy új emberi kultúra épülhet. A szakember üzenete fontos: mai maszkulin világunkban nemcsak önmagunkért, de gyermekeink miatt is fontos megtanulnunk, megértenünk, hogy a nőiség nemcsak a testről – a szexualitásról és az anyaságról – szól, a női lélek és szellem jóval bonyolultabb és izgalmasabb ennél, a psziché energiájának egyik fele.

A nemek harca nem nők és férfiak egyenjogúságáról szól, sokkal több ennél, a változás nemcsak a jogszabályok által, de az emberi tudat felszabadulásával kezdődik – nőkével és a férfiakéval egyaránt. Csak úgy lehet belépni egy új világba, ha önismeretünk mélységesen átalakul. Ez az átalakulás pedig megkezdődött azzal, hogy a nők szociális egyenlőséget követelnek maguknak, s bár még mindig nem tiszta, hogy munkahelyi határidők mellett hogyan érjen oda az édesanya az óvodába, a változás folyamata beindult: a nők elkezdtek átalakulni, elkezdtek kitörni a régi szerepeikből, és elszánt útkeresésben vannak. Ahhoz pedig, hogy megtalálják magukat a társadalomban és önmagukban egyaránt, mélyre kell ásni a tudatban – elvégre a tudatnak nincs neme.

Világesemény Budapest színpadán

2014. május 8–11. között, Európában először, Budapesten rendezik meg az Integrál Európai Konferenciát: 25 ország 120 előadója érkezik a fővárosba, hogy gyógyulást, ébredést és változást elősegítő tudását átadja az érdeklődőknek. A rendezvény különlegessége, hogy az európai integralisták – Németországból, Olaszországból, Dániából, Szerbiából, Bulgáriából, Oroszországból, Spanyolországból – most találkoznak először; de Afrikából, Ázsiából és Amerikából is jönnek előadók, hogy egy rendhagyó konferencia keretei között terjesszék az integrál szemléletet. A részvétel nem igényel előképzettséget, se doktori címet, bőven elég, ha megszületett a vágy a továbblépésre. Bővebb információkért és a programért kattints ide!

 

A “Nemek kérdései” programpont előadói és témái

Debold: Az érosz mindig férfi minőség? Integrál szemléletű kalandozás a nemiség evolúciós fejlődésében
Fismer: Férfi és női minőségek evolúciós fejlődése
Løvendal-Duffell: Teremtő párkapcsolatok – a Paradicsom visszahódítása itt, a Földön
Brouwer: A Yin-világ: a női energiamező jellegzetességei
Visi: Férfi(as) témák integrál szemléletben
Bali: Az új nő
Kis: PUA: a “felszedőművész” – a csábítás tudománya integrál szemlélettel
R. Wagner és Neuenschwander: Magasabb tudatosságú szexuálisan is tudatos evolúciós közösség

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top