Mindennapok

“Vágytam egy közösségre, ahol kinyílhatok, önmagam lehetek, lecsendesedhetek”

A legtöbben útkeresésben vagyunk: létezésünk célját, értelmét kutatjuk, keressük a helyes irányt, az igaz társunkat, a megfelelő munkahelyet, a megértő barátokat, az elfogadó közösséget. Szeretetre, megértésre és odafigyelésre vágyunk – a kiteljesedett élet receptjét azonban csak a ritkán találjuk meg. Megrekedünk, elfáradunk, kiégünk és erőtlenül várjuk a megváltást. Sokan bejárták már ezt az utat, ám egy helyben állás helyett egy nagyot léptek előre, amihez a mankót egy különleges látásmód, az integrál szemlélet adta. Ők mesélnek, hogy számukra mit hozott ez az új irány.

Lelki iránytű

“Útkeresésben voltam. Kerestem a válaszokat: ki vagyok én és mi a feladatom? Mi az élet értelme? – meséli Ildikó. – Éreztem, hogy valami mocorog bennem legbelül és segíteni szeretnék magamon és másokon. Felgyorsult életritmusomban állandóan versenyt futottam az idővel. Hajszoltam a sikert és közben görcsös lettem és megfáradt. Egy nő a 40-es éveiben tükrözzön harmóniát és szépséget, legyen egységben a világgal és önmagával – hangzanak a frázisok. Én nem ezt éreztem! Vágytam egy közösségre, ahol kinyílhatok, önmagam lehetek, lecsendesedhetek, és együtt fejlődöm társaimmal az önismereti utamon, ami visszavezet belső valómhoz. Az integrál szemléletben ezt megtaláltam. Mára már elfogadom, hogy színes a világ, és mi mindannyian, akik benne élünk és mozgunk. Már nem megváltoztatni kívánom a környezetem, hanem megérteni és szeretettel venni körül. Nekem az integrál egy lelki iránytű, ami egésszé tesz. Megköveteli tőlem, hogy következetes legyek az értékrendemben, gondolkodásomban és cselekedeteimben.”

Kiteljesedett élet

“Az integrál szemlélet elfogadást, szeretetet, empátiát, békét és határozottságot adott – meséli Csaba. – Azt érzem, kiteljesedett az életem, képessé váltam egy boldog párkapcsolatot fenntartani – ez előtte nem ment. Megismertem saját magam, és bizony voltak olyan pillanatok, amikor leesett az állam a felismerésektől. Az órák és csoportfoglalkozások elmélyült együtt gondolkodása után tudatosan építem életemet. Vannak terveim, céljaim, megismerkedtem utakkal és módszerekkel, amik ezekhez közelebb visznek. Rengeteg előítélet omlott össze bennem, már nem nézek szúrós szemmel a tőlem különböző emberekre. Elönt a szeretet, ha a csoporttársaimra gondolok, és tisztelem őket. Megtapasztaltam, hogy ízig-vérig emberek vagyunk, és ettől emberbarát lettem.”

Hova tovább?

“Ha eljutottál oda, hogy nem mindenért a világot hibáztatod, és szeretnéd megérteni a saját működésed, de nem tudod, hogy hol keresd a válaszokat, pedig már egy fél könyvtárat kiolvastál, és nem lettél okosabb, és tulajdonképpen azt sem érted, hogy mit nem értesz, amikor úgy érzed, hogy csak toporogsz egy helyben, és azt sem tudod, merre kéne indulnod; ha honvágyat érzel, pedig egész életedben ott éltél, ahol most is, akkor az integrál szemléletre van szükséged. Életem egyik legjobb döntése, hogy beiratkoztam ebbe a suliba” – meséli Kati.

A cél

“Az integrál ébresztette fel bennem a tenni és segíteni akarást, a változtatást – írja Kati. – Segít más kultúrákat, embereket tisztelni, illetve felismerni a saját kultúrám negatív oldalait és feladni a »csak az enyém jó« szemléletet. Gyerekként megértést és türelmet hozott; elfogadom a szüleimet, a testvéremet, javul a kapcsolatunk, ami óriási megkönnyebbülést hozott az életembe. A munkámban segít elviselni a stresszt, a problémás munkatársakat. A párkeresésben nem hazudok magamnak, és tudom, hogy jó vagyok egyedül is, már nem pótszert/segítséget/támaszt/akármit keresek, hanem társat, aki nem kiegészít, hanem elfogad, én elfogadom, hagyjuk egymást élni. Adott egy célt, amit ugyan nem biztos, hogy elérek, de az utat nagyon élvezem és folyamatosan tanulok.”

Világesemény Budapest színpadán

Ha szeretnél elmélyülni az integrál szemléletben, az Integrál Európai Konferencián a helyed, amit 2014. május 8–11. között, Európában először, Budapesten rendeznek meg. 25 ország 120 előadója érkezik a fővárosba, hogy gyógyulást, ébredést és változást elősegítő tudását átadja az érdeklődőknek. A rendezvény különlegessége, hogy az európai integralisták – Németországból, Olaszországból, Dániából, Szerbiából, Bulgáriából, Oroszországból, Spanyolországból – most találkoznak először; de Afrikából, Ázsiából és Amerikából is jönnek előadók, hogy egy rendhagyó konferencia keretei között terjesszék az integrál szemléletet. A részvétel nem igényel előképzettséget, se doktori címet, bőven elég, ha megszületett a vágy a továbblépésre. Bővebb információkért és a programért kattints ide!

A mankó

“Nekem az integrál szemlélet a hétköznapokban egy rugalmas mankó, ami az önálló járásra tanít – vallja Júlia. – Tettvágyat, érzékenységet, az ítélet nélküli elfogadást adja. Anyaként, gyerekként több megértést, türelmet, odafigyelést hozott, a munkámban konkrét tapasztalást, hogy a lehetetlen is megváltoztatható. A párkapcsolatomban nem az egyenjogúságot, hanem az egyenrangúságot.”

Összekapcsolódva

“Gyökeresen új irányt vett az életem minden területen: az integrál szemlélet hatására egy jóval szélesebb látószöget kaptam saját magamról, a belső-külső működéseimről, a világról és annak összefüggéseiről – írja Gyöngyvér. – Megláttam azt, hogy mennyire össze vagyunk kötve mi, emberek, és minden létező a Földön, és hogy ennek mentén képes vagyok hatni és a hatásomon keresztül én is formálom a világot. Tudatos lettem a testemre, fizikai szükségleteimre, odafigyelek az egészséges táplálkozásra, rendszeres mozgásra, folyamatosan törekszem önismeretem fejlesztésére, aminek hatására harmonikus és kiegyensúlyozott lettem, kapcsolataim mélyültek, intimebbé és szeretetteljesebbé váltak, és valódi együttműködő, alkotóközösségeknek váltam a tagjává, megtaláltam a valódi, belülről fakadó hivatásomat.”

Tudom, mit nem akarok

“Az Integrál Akadémia a három év alatt beépült az életembe – meséli Ági. – Sok ismeretet kaptam, tudást, önismeretet. Összekovácsolódott »csapatot«, akikkel együtt nyíltunk meg, együtt alakultunk, segítettük, néha idegesítettük egymást. Nekem sokat jelentett a kis tanulócsoportunk, a vizsgákra való közös felkészülés, támogatás. A tanulás utáni beszélgetések még szorosabbra fűzték a kapcsolatokat. Úgy gondolom, mindannyian változtunk, és jó irányba. Ma már életvezetési tanácsadást tartok, amit szeretek, és tovább fejlődöm ezen a téren. Már nem érzem magam annyira egyedül a világnézetemmel, a felfogásommal. Párkeresésben nem értem el eredményeket, de nem adom fel. Annyit azért, hogy még jobban tudom, mit nem akarok. Anyaként példát mutattam kitartásban, választási lehetőséget adtam fiaimnak.”

Hála és öröm 

“Sokkal megértőbb, elfogadóbb lettem az emberekkel, a történésekkel, hiszen látom, hogy mindennek oka van, és adott pillanatban minden úgy jó, ahogy éppen van – írja Andrea. – Mindenki jár a saját útján, és mindenki máshol tart benne. Az integrál szemlélet hatására ma már egy-egy részlet kiragadása helyett megpróbálom kívülről az egész embert vagy szituációt nézni. Egy csodálatos pozitív, globális nézőpont ez, ami a családi kapcsolataimban hálát, feltétel nélküli szeretetet, megbocsátást, elfogadást, elengedést és megértést jelent, a munkámban odafigyelést és kiteljesedést; a párkapcsolatomban felszabadultságot, ragaszkodásmentességet, hálát és örömöt.”

A térkép

“Az integrál szemléletnek köszönhetően a világot egy pont jól működő egységként próbálom szemlélni – írja Márton. – Ebben útkereső társként nézek a körülöttem lévőkre, akikkel igyekszem egyeztetni belső megélésemet, visszajelzéseik segítségével hangolni, oldani, fejleszteni személyiségemet. Fontos, hogy az integrál szemlélet térképet adott a fejlődésről, így egyrészt magát a fejlődést megcélozhatom, megfigyelhetem, tudatosíthatom, tapasztalhatom, másrészt a fejlődés területeit és eszközeit megmutatta számomra.”

Bármire képes vagyok

“Nekem az integrál szemlélet a hétköznapokban például azt hozta, hogy higgadtabban vezetek: bárkit be tudok engedni magam elé, nem dagad a fejem, ha más elém vág vagy pofátlanul megelőzi a türelmesen várakozókat, nem fontos, hogy elsőnek induljak a piros lámpánál – meséli Judit. – Megértettem, miért jó, ha az ember képes kilépni a komfortzónájából, egyre gyakrabban érzem, hogy bármire képes vagyok, és olyan embereket is el tudok fogadni, sőt megérteni, akiktől eddig égnek állt a hajam. Megismertem, megéltem, megértettem saját spiritualitásom, a családom, a barátaim, a lehetőségeim az életem új nézőpontból látom.”

Új nézőpont

“Az integrál szemlélenek köszönhetően könnyebb a magam és környezetem tudatosságát felismerni, még ha ez utólag történik is – írja Sándor. – Rengeteget adott az útkeresésben: segített, hogy több nézőpontból tudjak magamra tekinteni. Sikerült elfogadni hibáimat, társaimat. A munkámban, az unalmas feladatokban is felismertem az alkotást, a fejlődés, a tudatfejlesztés lehetőségét. Apaként jobban rálátok gyermekeim tudati fejlődésére, s elfogadóbb vagyok velük.”

A harmónia kulcsa

“Rám az Integrál Akadémián már nem az útkeresés volt a jellemző, hanem a megtalált úton a megerősítés. Ezt megkaptam – írja Mikus Edit. – Új módszerekkel bővíthettem a már addig is sikeres tevékenységem. Elfogadóbb lettem az emberek sokfélesége, változatos kultúrája iránt. Családi szerepeimben a kommunikáción és az őszinteségen változtattam. Gyerekként meg kellett értenem problémáim gyökerét. Az iskola ideje alatt éltem meg egy szerelmet és szakítást, aminek a feldolgozásában sokat segítettek a csoportfoglalkozások, többek között megerősített abban, hogy kizárólag spirituális gondolkozású férfi lehet a párom. Az iskola egyszerűen gondolkozásmódot tanít, és ez a legtöbb, amit tehet, miközben folyamatosan formál a saját harmóniám érdekében.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top