Mindennapok

Amióta összeházasodtunk, valahogy jobban működünk csapatként

Van, akinek nem jelent semmit, más irtózik tőle, és olyanok is vannak elég sokan, akiknek egy közös élet fundamentuma a házasság. De mi változik egy régóta tartó kapcsolatban attól, hogy a pár tagjai hivatalosan is összekötik az életüket?

Ha a házasság a téma, vállalom, hogy régimódi nő vagyok. Tudom, hogy az idő már meghaladott sok mindent, és rengetegen vallják, hogy az esküvő igazából nem jelent semmit, lehet papír nélkül is boldogan élni, de nekem mégis fontos dolog ez. Pedig évek óta együtt élek a párommal, és igen, papír nélkül is boldogok vagyunk, de számomra mégiscsak az elköteleződés egy magasabb szintjét jelenti az, ha két ember úgy dönt, hivatalosan is összekötik az életüket, vállalják, hogy egészségben, betegségban, ha jó, ha fáj, ha öröm, ha teher. Egy olyan döntés, amihez tökösség kell – ahogy korábban Hódos Hajni írta.

Reményeink szerint mi idén fogjuk kimondani az igent szűk családi körben, mindenféle különösebb csinnadratta nélkül – mert ez viszont nekünk sem lényeges. Az a gondolat viszont már most jó érzéssel tölt el, hogy ő férj lesz én meg feleség, és a hasonló, személyes cikkek megírásakor nem kell azon forgatnom a szememet, hogy már megint leírtam azt a szót, hogy párom, pedig egyáltalán nincs ínyemre, de a pasim még rosszabbul hangzana, az egyéb verziókról pedig ne is beszéljünk. Aztán hogy fog-e bármi változni a kettőnk kapcsolatában attól, hogy házaspárrá avanzsálunk, nem tudom, de nagyon kíváncsi vagyok. Valószínűleg ezért is keltették fel a figyelmemet a most következő beszámolók, melyekben gyakorló házasok mondták el a témával kapcsolatban a véleményüket. Van köztük, aki két hónapja, és van, aki több éve mondta ki az igent.

Számunkra minden valahogy tartalmasabb lett, akkor is, ha éppen nem csinálunk semmi különöset, csak együtt vagyunk. Kevésbé van jelen az életünkben a csak nehogy lemaradjunk valamiről érzés. Ezt leszámítva nagyjából minden ugyanolyan, mint régen.” (Katherine, 2 hónapja házas)

„Először nem éreztem semmi különbséget, hiszen már évek óta együtt éltünk – 9 éve voltunk együtt, amikor összeházasodtunk. De pár hónap múlva elkezdtem érzékelni egy kis változást. Nyilvánvalónak tűnik, de valahogy elkezdtünk több felelősséget érezni egymás iránt. Mindketten eléggé független emberek vagyunk, úgyhogy az olyan döntések meghozatala, mint a közös bankszámla, vagy éppen hogy hol fogunk lakni az elkövetkezendő években utat nyitott előttünk egy merőben új világ felé, aminek a kulcsa az őszinte kommunikáció és a kompromisszum. Ezek ugyanis már nem olyan súlyú döntések, mint hogy mit nézzünk este a tévében vagy éppen milyen ízű fagyit vegyünk. Megtanulni kompromisszumot kötni – ez a legnagyobb, a legkeményebb és a legkifizetődőbb különbség.” (Angela, 6 hónapja házas)

„Sok barátnőm megkérdezte, mi változott azóta, hogy összeházasodtunk, de őszintén szólva az egyetlen dolog, ami más lett, az az, hogy előtte állandóan az esküvőszervezés volt a témánk, most viszont a kapcsolatunk más mérföldkövei lettek fontosak, úgy mint például a lakásvásárlás. Minden más éppen olyan, mint régen.” (Alexia, másfél éve házas)

„Szerintem egyáltalán nem változtatott az esküvő a kapcsolatunkon. Egy ideje már előtte is együttéltünk, és számomra az összeköltözés volt az igazán katartikus pillanat a közös életünkben. De azért mégis úgy érzem, amióta összeházasodtunk, valahogy jobban működünk csapatként. Nincsenek például üres fenyegetőzések, amikor veszekszünk.” (Rachel, 2 éve házas)

„Nem következett be drámai változás az életemben akkor sem, amikor barátnőből menyasszony lettem, sem amikor menyasszonyból feleség. A férjem is így van ezzel. De a kapcsolatunk tágabb értelemben mégis megváltozott a tudatnak köszönhetően, hogy egy csapatként megyünk végig az élet útján, bárhogyan alakuljanak is a körülmények. Ez nem olyan dolog, ami egyik napról a másikra érezni kezdtünk minden cselekedetünkben. Hanem egy érzet, ami szép lassan kialakult.” (Rachel – egy másik -, 2 és fél éve házas)

„Nős vagyok, de ez már a második házasságom. Amikor az első feleségemet elvettem, teljesen megváltozott a kapcsolatunk dinamikája. Szinte attól a pillanattól kezdve, hogy kimondtuk az igent egyre nyilvánvalóbb lett, hogy nem vagyunk egymáshoz valók. Amikor másodjára megnősültem, az inkább olyan volt mintha a párkapcsolat egy magasabb szintre lépett volna. Fejlődést éltünk meg, valahogy erősebbek lettünk házaspárként.” (Chris, 5 éve házas)

„Számunkra a legnagyobb változást az jelentette, hogy amikor összeházasodtunk, eldöntöttük, hogy megosztjuk az összes feladatot, és mindent az csinál, akinek jobban megy az adott dolog. Én például jó vagyok a számlák kezelésében, és jobban be is tudom osztani a pénzt mint a párom, úgyhogy ez az én területem lett, neki nem is kell foglalkoznia vele. Ja, és rémes szakács. Az elmúlt öt évben nem is járt a tűzhely közelében. Én szervezem a családi programjainkat, ő intézi a kocsival kapcsolatos teendőket. Az előnye mindennek, hogy gyorsan és hatékonyan elintézzük a dolgainkat és alig van ilyesmiből konfliktusunk. A hátránya például az, hogy már nem is emlékszem, hogyan kell kereket cserélni.” (Jillian, 5 éve házas)

És a ti életetekben megváltozott valami azzal, hogy összeházasodtatok?

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top