Mindennapok

Hevesi Kriszta: Az intimitás minden területét kikezdi a trauma

Néha a filmekben látott szituációkról azt hihetjük, hogy csak egy túl élénk fantáziával megáldott forgatókönyvíró agyszüleményei. Pedig a pszichológus szerint ez nem egészen így van.

Az AXN-en április 30-án induló SEAL Team című akciósorozat kapcsán – amely a titkos akciók mellett betekintést nyújt a tengerészgyalogosok magánéletébe is – Hevesi Kriszta szexuálpszichológust kérdeztük arról, hogy a világ minden táján végrehajtott titkos bevetések milyen hatással bírnak a katonák mindennapjaira és családjukra.

 

„A szeretet által az élet »nagyobb« lesz, de nem szükségképpen könnyebb vagy kellemesebb” – fogalmazta meg a magyar származású, híres amerikai pszichiáter, Angyal András, s ez fokozottan igaz a katonák hozzátartozóira, akik önkéntelenül is elszenvedői párjuk háborús élményeinek, lelki szenvedéseinek.

A traumatikus tapasztalat akár olyan mértékben kikezdheti a pszichét, mint az először a vietnámi veteránok esetében beazonosított poszttraumás stressz zavar (PTSD): szűnni nem akaró distressz és szorongás, a háborús jelenetek újra és újra jelenidejűként való átélése, hallucinációk, az alvásra való képtelenség, emlékkiesések, a valósághoz való viszony megváltozása, beleértve egyfajta személyiségvesztést, önmagától való elidegenedést is. Az átélt borzalmakon való folyamatos és megállíthatatlan rágódás a személy azon törekvése, hogy megértse a trauma miértjét – emellett több, számára fontos korábbi eszmét is feladni kénytelen. A helyzetek kontrollálásának hite mellett önmaga sérthetetlenségének illúziója vész el, s az „igazságos világ” helyébe egy „ellenséges világ” képe telepszik. Ez természetesen nem hagyja érintetlenül az őt megérteni törekvő, ezáltal vele együtt szenvedő partnert sem, amit a másodlagos traumatikus stressz zavar jelenségében láthatunk.

Megnézem
Összes kép (6)

A katonák „hazaviszik a háborút” családjuk körébe, ahol szeretteiken az empátiájuk folytán egy idő után nemcsak ugyanazok a tünetek jelennek meg, de azonos ingerek (pl. helikopter hangja) a társnál is kiválthatják a pánikhoz vezető képbetöréseket, s még rémálmaik is hasonlókká lehetnek.

A negatív érzések túlsúlya nem csupán a párkapcsolati kommunikációt, harmóniát és boldogságszintet, de az intimitás minden területét egyaránt kikezdi, s a pár közös jövője is kérdésessé válhat. Ez jelenik meg például David Boreanaz vadonatúj sorozatában, az április 30-án az AXN-en debütáló SEAL Team című sorozatban is, amelyben a főhős, Jason Hayes házassága látja kárát folyamatos távollétének és a munkájából adódó feszültségnek.

Nézd meg, hogyan alakul a Tier One csapat katonáinak magánélete az AXN csatornán hétfő esténként dupla részekkel látható SEAL Team című sorozatban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top