Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Lélek

Csaba a hétvégén feleségével, hét közben titkos szeretőjével és két gyermekével élt éveken át

Valljuk be, szinte senki sem úgy lép be egy kapcsolatba, hogy igen, én annak az 50%-nak leszek a tagja, akit meg fognak csalni. Nem, a legtöbben hűségről, örök szerelemről és elköteleződésről álmodoznak, és a valóság hideg zuhanyát nem nagyon szeretnék tudomásul venni, nevezetesen azt, hogy a párkapcsolatban élők közel fele megcsalta már a partnerét, vagy megcsalták őt.

Olykor a híres emberek is mesélnek arról, hogy mi mindent éltek át, amikor megtudták, hogy megcsalták őket. Árulásról, hazugságról, ármányról, titkokról és a kapcsolat megtagadásáról szólnak sokszor ezek a hírek.  A hűtlen fél egy idő múlva általában lebukik, vagy olykor – azért ilyen is akad, még ha kevés is – maga vallja be partnerének a félrelépést. Igen ám, de mi történik, ha valaki olyan nagyon jól gyakorolja a hűtlenséget, hogy kvázi életstílussá teszi, nevezetesen több évig, sőt évtizedig tart fenn egyszerre kettő, netalántán több párkapcsolatot?

Mártika egy rémálomba csöppent

János az 50-es éveinek derekán, egy szép tavaszi reggelen odaállt felesége elé, akivel közel 30 évet éltek le együtt, és felneveltek 3 gyermeket, hogy válni szeretne, de elég gyorsan, mert van valaki más az életében. Örülne, ha Mártika, kicsi felesége gyorsan összepakolná a cuccait, és lehetőleg holnap már nem is lenne ott a közös otthonukban. Történt mindez a harmadik gyermek kirepülése után 2 nappal. Mártika, aki 30 éven át nevelte a gyerekeket, vezette a háztartást, egyengette János karrierjét, segítette vállalkozásainak beindulását, értetlenül állt a nappali közepén, és azt hitte viccelnek vele. Bizonyára áprilisi tréfát űz vele János, és majd estére elfelejti, de sajnos nem így történt.

Mártika, hogy mentse a menthetőt – gondolta még akkor –, másnap párterápiára vitte a férjét, ahol aztán bekanalazhatta a feketelevest. János, aki nem tudta, hogy hová is mennek, hogy biztos legyen benne, kicsi felesége nem lép ellene semmi ilyet többet, gyorsan kitálalt, és

elmondta, hogy a házasságkötésüket követő hatodik hónapban ismerkedett meg Judittal, aki évekig a szeretője lett. A következő 3 évtized pedig úgy telt számára, hogy 5-6 évente érkeztek az újabbnál újabb szeretők, akik közül néhánnyal közös lakása is volt, és olyan is megesett, hogy több szeretőt tartott egyszerre.

Mártika azt hitte, csak egy rossz álom, ami vele történik, ilyen nem lehet, nem történhet meg, és akkor hol van az ő 30 közös évük?! Elvett tőle János mindent. A családját, az egész életét, hiszen minden csak hazugság és ámítás volt. Mártika napokig élőhalottként lézengett, kereste, hogy mi is lehet valós az életében, és csupán azon csodálkozott, hogy még képes a józan eszénél maradni. Nagyon nehezen tudta összerakni saját magát még segítséggel is, de sikerült kimásznia a hazugságok örvényéből. Sőt, János nagyot nézett, amikor nem hogy nem hagyta magát kitenni a közös házukból, hanem mellé a vállalkozásokból is kérte a részét. Végül megegyeztek, és Mártika új életet kezdett, de 30 évet nem lehet kitörölni vagy meg nem történtté tenni.

Fotó: Thinkstock

Amikor egy hazugság, egy hűtlenség ilyen sokáig fennmarad, az jóval több kárt tud okozni, mint ha az árulás rövid időn belül lelepleződik. Ilyenkor is tehetetlenség, düh és szomorúság, bánat keríti hatalmába a megcsalt felet, de a léte és annak az értelme is megkérdőjeleződhet. Mi volt eddig igaz, mire épült a mi kapcsolatunk? Minden ármány és hazugság volt? Hová lettek az elvesztegetett évek, és hogy kaphatom vissza őket? Ki vagyok én, ha nem az, aminek hittem magam? Mi volt igaz a kapcsolatunkban?

Panni nem is sejtette, hogy poligámiában él

Csaba és a felesége, Panni akkor kerestek meg, amikor családot szerettek volna alapítani, de a férj nem volt ebben olyan biztos, nehezen köteleződött el. Ennek a leglátványosabb jeleként került minden intim pillanatot, és valljuk be, így elég nehéz gyarapítani a családot.

A párterápia haladt egy bizonyos pontig, ahol azonban megfeneklett. Végül egy külön, négyszemközti beszélgetésen Csaba elmesélte, hogy nagyon szereti a feleségét, de nem szeretne tőle gyermeket, ugyanis a másik párkapcsolatában már van kettő.

Ezerrel pörögtek a gondolatok a fejemben. Két gyerek, sosem említette, hogy lett volna komoly kapcsolata Panni előtt. Azt hittem, talán elfelejtettem, vagy ő nem mesélt róla, de Csaba gyorsan tisztázta a dolgot. Az esküvő után fél évvel találkozott Anival. Hatalmas szerelem lett egyből, de nem szeretett volna kilépni a házasságából, hiszen Panniba gyermekkora óta szerelmes, mindig is őt szerette volna feleségének. Ani elfogadta a szeretői szerepet, egészen addig, míg terhes nem lett az első gyermekükkel, akkor viszont döntésre szerette volna kényszeríteni a férfit.

Csaba pedig ahelyett, hogy választott volna a két nő között, megszervezte a poligámiát.

Munkahelyet váltott, egy sokkal mozgalmasabb munkakörben helyezkedett el. Értékesítő lett, ami sok utazással járt. Anival vidékre költöztek, míg Pannival folytatta az életét Budapesten. A hétköznapokat Anival töltötte, aki otthon volt a gyerekekkel, mert hamarosan a második is megszületett, miközben Panni úgy tudta, a vidéket járja a férje. A hétvége a feleségé volt. Így telt el közel 5 év, amikor Panni megelégelte, hogy kevés a szex, és így bizony nem lesz egyhamar gyerek, pedig már ő és a nagyszülők is nagyon várnák a kis trónörököst. Csabának azonban esze ágában sem volt tovább bővíteni a családot. Számára Panni a pihenés pillanatait adta, nem akart egyik gyerekzsivajból a másikba lépni. Így jött aztán a párterápia, mely, ugye most már érthető okoknál fogva, nem haladt előre.

Fotó: Thinkstock

Csaba igen nehéz helyzetbe került, amit, úgy érezte, még én is súlyosbítok, amikor elmondtam neki, hogy ezen a ponton meg kell szakítanunk a terápiát. Tudta, Panni úgyis megkérdezné, hogy miért nem járnak tovább, és ha valahol máshol bele is kezdenek egy újabb terápiába, ott is el fog jönni ugyanez a pillanat. Így aztán végül pénteken este elmondott mindent a feleségének.

Panni nem fogadta olyan csendesen a történteket, mint Mártika. Az étkészlet bánta annak az estének és az előző éveknek a történéseit, és Csaba is kapott egy-két jól irányzott pofont. A hétvége további részében még áldozatul esett néhány üveg- és porcelántárgy, ami a fentiek fényében talán nem is meglepő.

Panni a sok hazugság mellett azt nehezményezte a legjobban, hogy míg Csaba neki nem adta meg a legnagyobb álmát, egy gyermeket, addig egy másik nőnek kettőt is adott. Most akkor hogy van ez az „én vagyok életed nagy szerelme”? Akkor mi az a másik nő? – tudakolta Csabától. Panni rendkívül megalázottnak érezte magát, akitől elvettek mindent. Nemcsak megcsalta, elárulta őt a férje, hanem elvette az álmait is, és odaadta másnak. A következő héten Csaba már el is költözött otthonról, pontosabban át is költözött végleg a másik otthonába. Panni veszteségfeldolgozása sikeres lett – nem úgy, mint Csaba élete, aki a hétvégi pihenők nélkül elég gyorsan besokallt a családi idilltől, és végül egyedül maradt.

A hűtlenséget feldolgozni sosem könnyű, de ha hazugságokra épülnek hosszú évek, évtizedek, akkor azok sokkal mélyebb sebeket tudnak ejteni. Sokkal több kérdés és kétely kerül elő, és a megcsalt fél magát még értéktelenebbnek érzi. A kezdeti düh sokszor fordul át önvádba, szomorúságba és olykor kilátástalanságba. Mindenki felteszi a kérdést: miért? Ez nemcsak arra vonatkozik, hogy miért tették ezt vele, hanem arra is, hogy miért nem mondták el eddig neki, miért titkolták ilyen sokáig előtte.

A titok maga megsebez, de a nagysága és hosszúsága mélyíti a sebet.

Címlap

top